Nieuws

Een jaar oorlog…

24 februari, 2023

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien woedt er een oorlog. In Haarlemmermeer en Amsterdam vangt HVO-Querido veel mensen uit Oekraïne op. Het Noordhollands Dagblad bezocht een aantal Oekraïners die in het Corendon hotel in Haarlemmermeer verblijven. Een jaar eerder sprak de journalist ze ook (dat lees je hier). Hoe gaat het nu met ze?

Ga naar het artikel

Oekraiense vluchtelingen

Collega Samed over een jaar opvang

Zorgcoördinator Samed Duran werkt bij HVO-Querido in het Corendon hotel. In het afgelopen jaar is er van alles veranderd. ‘In het begin van de oorlog voelde de opvang hier echt als hotel,’vertelt Samed, ‘maar inmiddels is het veel huiselijker geworden. Er hangt een prettige en ontspannen sfeer. De Oekraïners stelden ons in het begin vooral vragen over de beroepsregistratie, zodat ze aan het werk konden. En over hoe ze aan een rekeningnummer konden komen.

Op dit moment krijgen we heel andere vragen, bijvoorbeeld over omzetbelasting, speciaal onderwijs voor een kind of de mogelijkheden om aan een baan te komen die beter aansluit op de ervaring en opleiding die iemand heeft. Je zag in het begin dat mensen gewoon zo graag aan het werk wilden, dat men ook genoegen nam met schoonmaakwerk. Maar langzaamaan willen mensen nu graag aan het werk in hun eigen vakgebied.’

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.