Nieuws

Een jaar oorlog…

24 februari, 2023

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien woedt er een oorlog. In Haarlemmermeer en Amsterdam vangt HVO-Querido veel mensen uit Oekraïne op. Het Noordhollands Dagblad bezocht een aantal Oekraïners die in het Corendon hotel in Haarlemmermeer verblijven. Een jaar eerder sprak de journalist ze ook (dat lees je hier). Hoe gaat het nu met ze?

Ga naar het artikel

Oekraiense vluchtelingen

Collega Samed over een jaar opvang

Zorgcoördinator Samed Duran werkt in het Corendon hotel. In het afgelopen jaar is er van alles veranderd: ‘In het begin van de opvang voelde het hier echt als hotel, maar inmiddels is het veel huiselijker geworden. Er hangt een prettige en ontspannen sfeer. De Oekraïners stelden ons in het begin vooral vragen over de beroepsregistratie, zodat ze aan het werk konden. En over hoe ze aan een rekeningnummer konden komen. Op dit moment krijgen we heel andere vragen, bijvoorbeeld over omzetbelasting, speciaal onderwijs voor een kind of de mogelijkheden om aan een baan te komen die beter aansluit op de ervaring en opleiding die iemand heeft. Je zag in het begin dat men gewoon zo graag aan het werk wilde, dat men ook genoegen nam met schoonmaakwerk. Maar langzaamaan willen mensen graag aan het werk in eigen vakgebied.’

Opvang Amsterdam

Een redacteur van gemeente Amsterdam bezocht het Savoy hotel waar ook Oekraïners verblijven. Ook met de vraag hoe het daar nu een jaar later gaat.

Ga naar het artikel

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.