Nieuws

Een fit gebit bekroont het herstel

23 juni, 2017

Met een verzorgd gebit krijg je meer zelfvertrouwen en ben je gezonder. Met een goed gebit is het gemakkelijker deel te nemen aan werk of sociale activiteiten. Daarom besteedt HVO-Querido de komende tijd extra aandacht aan goede mondverzorging bij cliënten.
Alle locaties van HVO-Querido zijn voorgelicht over de over goede mondzorg en de mogelijkheden voor behandeling voor cliënten. Er zijn onder cliënten gratis mondzorgpakketjes verspreid met een informatiefolder, een tandenborstel, tandpasta en suikervrije kauwgum. Er zijn bovendien drie derdejaars stagiaires van de HBO opleiding Mondzorg actief op verschillende locaties.

Samenwerking met tandarts

In samenwerking met de organisatie Dentist for Humanity is in mei een pilot gestart waarmee we verwachten binnen een half jaar 50 tot 60 cliënten te kunnen helpen. Dit zijn met name cliënten en gezinnen die door schulden niet bij de reguliere tandzorg terecht kunnen en ook niet in aanmerking komen voor behandeling bij de Centra Bijzondere Tandzorg.

Op orde

Erik Blom (1968) die ambulante begeleiding krijgt van HVO-Querido is zo’n cliënt. Hij is niet langer dakloos en niet meer verslaafd. Hij heeft bijna zijn woning op eigen naam en begint zijn leven weer behoorlijk op orde te krijgen. Erik greep de kans aan om ook zijn gebit op orde te krijgen en was daarvoor onder behandeling van Dentist for Humanity.

Herstel

‘Mijn gebit is nu helemaal in orde gemaakt,’ vertelt Erik. Hij is van plan om nu elke zes maanden naar de tandarts te gaan. En dat kan, want zijn ziektekostenverzekering is ook weer op orde. Erik is hier goed over te spreken. ‘Het is het laatste stukje van mijn traject, binnenkort komt mijn woning op mijn naam, gebit in orde en ik in orde.’ Hij ziet de tandheelkundige behandeling als de bekroning van zijn herstel. ‘Nou nog een leuke vrouw.’

Erik, hier bij Kwekerij Osdorp, is blij dat zijn gebit weer op orde is

Erik, hier bij Kwekerij Osdorp, is blij dat zijn gebit weer op orde is

Iets terugdoen

Tandarts Sharif Tairie is de oprichter van en drijvende kracht achter Dentist for Humanity. Hij werd in 1991 geboren in Afghanistan en vluchtte met zijn familie naar Nederland. Tijdens zijn studie Tandheelkunde aan het ACTA komt hij er achter dat er ook in ons welvarende land een flinke groep kwetsbare mensen is die nauwelijks toegang hebben tot mondzorg, zoals dak- en thuislozen. Voor Sharif is dit een mooie gelegenheid om iets terug te doen.
‘Vele jaren geleden werd ik geholpen toen ik kwetsbaar en kansarm was in Nederland. De tijd is nu aangebroken dat ik met Dentist for Humanity de levens van vele kwetsbaren en kansarmen verander. Zo kunnen zij de eerste stap zetten in de reïntegratie in de samenleving.’

Het Parool besteedt op 24 juni 2017 aandacht aan het project Fit Gebit van HVO-Querido. Daarin ook portretten van Erik Blom en een paar andere cliënten van onze organisatie.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.