Verhalen

Voel je een dag profrenner

05 april, 2023

Je zou het niet zeggen als je hem ziet zitten in het café in Amsterdam waar hij helpt, of als je hem op straat tegenkomt. Maar omdat hij geen verblijfsvergunning heeft leidt Daniël een schaduwbestaan. ‘Als ik sport voel ik me gelukkig en blij.’ Daarom doet hij mee met de Streetwise Cycle Race.

Meer dan vier jaar geleden kwam Daniël vanuit Argentinië naar Nederland. ‘Ondanks mijn goede baan kwam ik niet verder. Ik wil graag groeien, maar in Argentinië is dat onmogelijk. De economie in Argentinië is verschrikkelijk. Dus ik wilde mijn leven veranderen en besloot weg te gaan. Ik was al eerder in Nederland geweest en voelde me gelijk thuis, omdat Nederlandse mensen eerlijk, beleefd en direct zijn. Dus ik hoefde niet lang na te denken over waar ik heen wilde.’

Geen papieren

Hoewel hij al meer dan vier jaar in Nederland woont, heeft Daniël geen recht op een verblijfsvergunning. Dus verblijft hij illegaal in Nederland. ‘Het is zwaar om geen papieren te hebben. Ik heb geen zorgverzekering, kan geen huis huren, niet naar school en ik mag zelfs geen rekening openen. Maar ik laat me niet tegenhouden. Ik sport, ik wil graag leren en iets bijdragen aan de maatschappij: ik werk als vrijwilliger in een fietsenwinkel, ik leer mensen fietsen en ik help in een café.’
Sporten helpt Daniël: ‘Als ik sport voel ik me gelukkig en blij. Het is niet altijd makkelijk om in Nederland te zijn. Sporten helpt me om positief en sterk te blijven. Ik doe natuurlijk aan voetbal, ik blijf een Argentijn. Daarnaast loop ik graag hard en ik doe aan fietsen.’ Daarom doet hij mee met de Streetwise Cycle Race.

Daniël doet mee aan de Streetwise Cycle Race

Daniël doet mee aan de Streetwise Cycle Race

Life Goals

Via het fietsen heeft hij Life Goals leren kennen. ‘Vorig jaar heb ik meegedaan met de Streetwise Cycle Race en zo ben ik in contact gekomen met Life Goals. Inmiddels heb ik de opleiding tot Maatschappelijk Sportcoach gedaan. Dit jaar doe ik weer mee met de Streetwise Cycle Race. Iedereen kan meedoen en het is heel leuk om je een dag lang profwielrenner te voelen. Het gaat niet om winnen, maar om samen plezier hebben en mensen ontmoeten.’

Gevraagd naar zijn eigen Life Goal antwoord Daniël: ‘Ik heb niet één Life Goal, dat zou te makkelijk zijn. Ik heb meerdere motivaties. Die schrijf ik op in mijn agenda: mijn ouders motiveren me bijvoorbeeld. Ik wil ze laten zien dat het ik red, dat het goed met me gaat. Ook wil ik graag anderen helpen. Daarom ga ik ’s ochtends de deur uit met de vraag: wat heeft de wereld vandaag nodig? En met de wereld bedoel ik de mensen in de wereld. Ik vind mezelf heel sterk, maar ik denk dat anderen dat ook kunnen zijn. Het is niet makkelijk om zonder papieren te leven, maar jij kunt het ook. Het is niet onmogelijk. Je moet gewoon sterk en positief blijven. En het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor mensen zoals ik. We doen ons best en willen graag iets bijdragen. Dus help ons door ons te erkennen.’

Streetwise Cycle Race

Ook meedoen aan de Streetwise Cycle Race? De Streetwise Cycle Race, oftewel het NK wegwielrennen voor mensen in een kwetsbare positie, wordt georganiseerd door de Regenboog Groep, samen met Life Goals en HVO-Querido. Dit jaar vindt het wielerfestijn plaats op 11 mei. Van 12:00 uur tot 18:00 uur is iedereen welkom op Sportpark Sloten in Amsterdam.

Na een gezamenlijke warming-up wordt er bij wijze van kwalificatie 2,5 km samen gereden. Daarna splitst de groep zich op voor een A-finale van 15 km en een B-finale van 7,5 km. Naast het fietsen is er de hele dag een feestelijk  randprogramma dat met fietsen te maken heeft. Je kunt deelnemen aan een mountainbike-clinic, er komt een fietskunstenaar en er is live muziek. Ook voor eten en drinken wordt gezorgd. Heb je geen eigen fiets en wielerkleding? Dan kun je op deze dag gebruik maken van een fiets en kleding van de organisatie.

Streetwise Cycle Race

Meer informatie

Wil je meer weten over de Streetwise Cycle Race of je inschrijven? Bezoek de website!

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.