Nieuws

Een bijzondere intocht

14 november, 2022

De stichting Sint in Amsterdam had het goede idee om bij de intocht van Sinterklaas dit jaar ook kinderen uit Oekraïne uit te nodigen. Zij waren niet zomaar te gast deze zonnige 13e november, ze reden als eregasten mee in de optocht en werden door vele duizenden mensen toegejuicht.

Alle noodlocaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen van HVO-Querido zijn benaderd om mee te doen aan deze 84e intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Dat resulteerde in twee historische tramwagons vol Oekraïense kinderen en hun ouders van de Boelelaan, het WOW hostel en de opvang in Ouder-Amstel.

Voor de kinderen uit Oekraïne ging de intocht van Sinterklaas per historische tram

Voor de kinderen uit Oekraïne ging de intocht van Sinterklaas per historische tram

Sinterklaas

Vooraf hebben de kinderen informatie gekregen hoe we in Amsterdam de komst van Sinterklaas vieren en hoe dat gaat met dingen als strooigoed en je schoen zetten. Lokale winkeliers zijn ook enthousiast over deze actie. Ze hebben ervoor gezorgd dat ook alle kinderen die er niet bij konden zijn genoeg lekkers in hun schoen konden vinden.
Twee trams van honderd jaar oud stonden klaar bij de Stopera om de kinderen en hun ouders een onvergetelijke dag te bezorgen. Voordat ze vertrokken hebben ze in het stadhuis eerst de burgemeester, de kinderburgemeester en uiteraard Sinterklaas zelf mogen ontmoeten. Een mooie gelegenheid voor de kinderen om hun brieven aan de Sint persoonlijk af te geven.

Wuiven gaat veel kinderen goed af

Wuiven gaat veel kinderen goed af

Pepernoten

Met deze prachtige trams reden de kinderen vervolgens door Amsterdam, zwaaiend naar andere kinderen die langs het parcours stonden om deze intocht mee te maken. Oekraïense kinderen vingen veel brieven op voor de Sint en hielpen de Pieten op de trams met het uitdelen van pepernoten. Nu weten ze eindelijk hoe een pepernoot smaakt, want daarvoor hadden ze die nog nooit geproefd. Sint had 4000 kilo pepernoten laten inkopen. Alles was op aan het einde van de dag.

Intocht Sinterklaas, gezellig in de tram

Intocht Sinterklaas, gezellig in de tram

Schoen zetten

Als een van de meisjes uit Oekraïne het verhaal hoort van kinderen die in een zak kunnen worden meegenomen naar Spanje, dan schrikt dat haar niet af. Integendeel, het lijkt haar juist een fijne bestemming.
Aangekomen op het Leidseplein maakte Sinterklaas vanaf het bordes van de Stadsschouwburg officieel bekend dat alle kinderen hun schoen mogen zetten. Speciaal hiervoor had de Hoofdpiet een sleutel van Amsterdam van de burgemeester gekregen, want niet alle huizen hebben schoorsteen.
Het was een zeer geslaagde dag met prachtig weer en een geweldige sfeer.

Na afloop een pakje voor alle kinderen

Na afloop van de rijtoer een pakje voor alle kinderen

Kijk hier voor meer foto’s.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.