Verhalen

Een dubbele nieuwe start

13 september, 2019

Sharon Soenardi woont sinds 17 september 2017 in een aanleunwoning van De Vaart van HVO-Querido. Sharon was daarvoor dakloos en had een relatie die niet gezond was. Wonen bij de Vaart was een nieuwe start. Vanuit haar opleiding bij Howie the Harp is zij momenteel stagiaire ervaringsdeskundige bij de Eendracht.
Een artikel van Charlotte Wilson – Sharon begon met dagbesteding bij restaurant de Heelmeesters op het Centraal Bureau. ‘Ik kon alleen salades maken, dus ik had bedacht dat ik de tafels en stoelen kon schoonmaken voor en na de lunch. Door dit te doen had ik geregeld gesprekken met verschillende bezoekers.’ Door die contacten met de verschillende medewerkers van HVO-Querido is het vuur aangewakkerd bij Sharon: ‘Ik wil hogerop en mezelf ontwikkelen.’ Dit gaf haar de motivatie zich aan te sluiten bij de Zorgraad, waar ze drie maanden aspirant was en daarna lid is geworden. Deelnemen aan de bewonerscommissie en de Centrale Cliëntenraad kwam er ook bij. Sharon werd steeds geïnspireerd door al het nieuwe dat ze meemaakte. Dit was in groot contrast met wat ze in het verleden had gedaan als salarisadministrateur, assistent-accountant en boekhouder, volgens haar ‘achter de computer zitten en geen contact met mensen.’

Roeping

Stap voor stap ging Sharon haar horizon verbreden. Tijdens het personeelsfeest van 2018 werd er iets over de opleiding Howie the Harp verteld. Nadat Sharon meer informatie had gekregen over het inzetten van ervaringsdeskundigheid bij HVO-Querido, had zij gelijk het gevoel: dit is mijn roeping.
Geïnspireerd door de informatie die ze gehoord had, wilde Sharon de opleiding volgen zodat ze haar ervaringen kon delen en inzetten om anderen te ondersteunen.
Sharon is begonnen in 2018 met de opleiding nadat ze de selectieprocedure was doorgelopen. In juli 2019 is ze begonnen met haar stageplek bij de Eendracht.

Sharin Soenardi in de tuin van de Eendracht

Wat is de opleiding ervaringsdeskundigheid?

‘Dat is heel breed, soms vind ik het moeilijk uit te leggen. Iedereen is ervaringsdeskundig, iedereen heeft wat meegemaakt, huiselijk geweld, dak- of thuisloos zijn, noem maar op. Deze opleiding leert je tools te gebruiken om je ervaringsdeskundigheid in te zetten.’

Wat maakt jouw aanpak anders dan dat van andere begeleiders? Wat is het verschil?

‘Ik durf te delen met bewoners of collega’s wat mijn ervaring is, bijvoorbeeld dat ik autisme heb. Ik zet bewust mijn eigen ervaring in. We moeten onszelf geven, ook al vind ik het niet leuk, ik moet delen. Ik schaam me er niet voor, dat heb ik wel gehad vanwege mijn Indonesische cultuur.’

Wat kan de aanwezigheid van ervaringsdeskundigen bij HVO-Querido betekenen?

‘Ik hoop dat ik bewoners van HVO-Querido kan helpen in hun herstel. Ik hoop dat ik steun en vertrouwen kan geven en bieden. Dat ik een praktisch voorbeeld kan zijn omdat ik weet hoe het is om in een diep dal te zitten. Maar dat je er wel stapje voor stapje doorheen kunt komen, met alle ups en downs. En als je dat ook wil kunnen we daar samen aan werken. De kracht zit in ieder mens.’

Wat zijn jouw krachten?

‘Ik ben zorgzaam, nieuwsgierig, leergierig en ik durf te vragen.’

Waar ben je over twee jaar?

‘Ik hoop dat ik mijn woning op mijn eigen naam heb en dat ik bij HVO-Querido werk als professioneel ervaringsdeskundige. Mijn gevoel zegt, en ik ga echt mijn gevoel volgen, verder studeren. Ik wil graag persoonlijk begeleider worden, ik wil diepgang. Graag wil ik benadrukken en laten weten dat de Howies het bij HVO-Querido echt fantastisch doen. Ik wil de organisatie bedanken en zeggen: open de deuren voor alle Howies, want er zijn nu alleen vijf baangaranties. De Howies zijn gewoon goed!
Verder wil ik graag Charlotte, Petra en iedereen van de Eendracht bedanken voor deze mooie kans’.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.