Verhalen

Dromen vangen

Tags:
24 juli, 2019

Vorige week hebben we onze eerste bijeenkomst gehad van het Europese project Restoring dreams to tackle loneliness gehad. HVO-Querido is coördinator van dit project. Een van onze cliënten heeft onderstaand artikel geschreven.

Op de aftrap van Restoring dreams to tackle loneliness kwamen veel mensen samen. Het project is een samenwerkingsverband van hulporganisaties uit zeven landen. Zowel cliënten als hulpverleners waren uitgenodigd, iedereen is wel eens eenzaam, en iedereen is gelijkwaardig aan elkaar.

Doel

Het doel van het project is om kennis op te doen op het gebied van eenzaamheid en die kennis om te zetten in tools om eenzaamheid tegen te gaan. Het samenwerkingsverband moet resulteren in een website om deze kennis over eenzaamheid te delen. Hulpverleners vinder er vaardigheidstrainingen, cliënten kunnen er terecht om ervaringen te delen met anderen. Daarnaast wordt er een trainingsprogramma ontwikkeld voor hulpverleners.

Aftrap Restoring dreams to tackle loneliness

Meerdere bijeenkomsten

Tijdens de duur van het project worden er meerdere van zulke bijeenkomsten georganiseerd waar telkens verschillende aspecten van eenzaamheid aan bod komen. Om veranderingen waar te kunnen nemen worden er tijdens het project interviews afgenomen met veertig cliënten van HVO-Querido en twintig hulpverleners.

De aftrap

Aan de hand van een aantal stellingen startte de bijeenkomst gestart. Deelnemers dachten actief mee over het thema eenzaamheid. Wat is eenzaamheid? Wat zijn de verschillende vormen van eenzaamheid Hoe ga je daar mee om? Hoe kom je uit die vicieuze cirkel? Wat zijn jouw ervaringen met eenzaamheid?

Inzichten delen

Ervaringen van cliënten en hulpverleners zijn deze avond gedeeld en de bedoeling is dat deze wisselwerking leidt tot inzichten om het probleem aan te pakken. Een van die inzichten is het focussen op dromen. Daarom kreeg ook iedereen van de aanwezige een dromenvanger mee naar huis. De bedoeling is simpel: dromen vangen! Waar droom jij van? Door er achter te komen waar iemand van droomt kan je eenzaamheid aanpakken. Door te werken aan wat jou gelukkig maakt wordt je een beetje bij beetje zelf ook gelukkiger.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.