Verhalen

Domweg gelukkig in de Domselaerstraat

11 oktober, 2019

De beschermende woonvorm Domselaerstraat van HVO-Querido in Amsterdam Oost bestaat alweer ruim vijf jaar en dat is gisteren gevierd. In de geest van het huis gebeurde dat vooral met de bewoners, hun naasten en mensen uit de buurt.

De Domselaerstraat is opgezet in samenwerking met Arkin voor mensen die uit de kliniek komen die er aan toe zijn om te wonen in een warme, normale en huiselijke omgeving.
De voorziening ligt vlakbij de Dapperstraat, vanuit de woonkamer en de eetzaal kijk je zo op de kop van deze markt. Teammanager Evert Bod haalde in zijn toespraak dan ook de dichter J.C. Bloem aan met zijn beroemdste gedicht De Dapperstraat, waarvan de laatste terzinen luiden:

Alles is veel voor wie niet veel verwacht.
Het leven houdt zijn wonderen verborgen
Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat.

Dit heb ik bij mijzelven overdacht,
Verregend, op een miezerigen morgen,
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat.

De Domselaerstraat bestaat vijf jaar

Opvangen

En dat is precies wat ze de afgelopen vijf jaar bij de BW Domselaerstraat hebben gedaan, bewoners en begeleiders hebben samen onderzocht wat dat betekent: domweg gelukkig. ‘We zijn gestart met leren,’ aldus Evert, ‘en dat doen we nog steeds.’
Hij schetste de Domselaerstraat als een plek met heel weinig drempels of maren. Een huis waar je ‘s middags al kunt ruiken wat je ‘s avonds gaat eten. ‘Waar we elkaar opvangen als we struikelen en waar we samen snappen dat geluk in kleine zaken zit.’

Creatief

Er wonen en werken meer dan 17 nationaliteiten in de Domselaerstraat. Onder de bewoners zijn fotografen en kunstenaars. Een deel van de muren van de voorziening was dan ook ingericht als een klein living museum met werk van bewoners.
Kijk hier voor een paar foto’s.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.