Nieuws

Die stem wil ik zijn

09 oktober, 2020

De medezeggenschap van cliënten is bij HVO-Querido in drie lagen georganiseerd: Cliëntencommissies, Zorgraden en een Centrale Cliëntenraad. Winston Mark Limon (1975) weet als geen ander hoe dit meepraten, meedenken en meebeslissen in de praktijk in zijn werk gaat, want hij zit in alle drie.

‘Ik vind het heel belangrijk dat cliënten van HVO-Querido kunnen meedenken, meepraten en meebeslissen,’ vertelt Winston. ‘Zij hebben een stem die gehoord mag en moet worden. Die stem wil ik graag zijn. Op die manier kan ik cliënten vertegenwoordigen en iets voor andere mensen betekenen. Ik vind dat interessant om te doen, het past bij mij.

Sociaal

Dit vrijwilligerswerk geeft mij ook structuur. Het houdt me lekker bezig, je hebt het gevoel dat je iets nuttigs doet. Het is bovendien sociaal, je ontmoet allerlei mensen, al is dat momenteel door Covid-19 minder. Zo heel veel tijd gaat er ook weer niet in zitten, ik houd nog genoeg tijd over om bijvoorbeeld muziek te maken (Onder zijn artiestennaam Akashi Beatz maakt en verkoopt Winston beats).

Directe input

Doordat ik ook in de Cliëntencommissie van Discus zit, vertegenwoordig ik in de Centrale Cliëntenraad echt de achterban. Ik weet welke dingen er bij cliënten spelen en kan dat direct meenemen naar het overleg met bijvoorbeeld het bestuur. Zo leg ik verbinding en lever ik directe input. Met de komst van de nieuwe Wmcz (Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen) is de piramide omgedraaid. Het zwaartepunt ligt nu bij de Cliëntencommissies, dichtbij de dagelijkse praktijk van de bewoners.

Klare taal

Daarmee wil ik niet beweren dat de Zorgraden en Centrale Cliëntenraad op een eiland zitten hoor. Het interessante daarvan is weer dat je kennis maakt met het hele bedrijf, daar leer je van. Je moet daarvoor best veel lezen. Sommige stukken zijn erg in jargon geschreven. Je hebt natuurlijk Google om iets op te zoeken, en ook daar leer je weer van, maar heldere, klare taal zou beter zijn.
Het gaat er in de raad niet alleen om wat ik ergens van vind. Er wordt naar iedereen geluisterd, iedereen krijgt ruimte om zijn mening te geven, maar je moet samen tot een besluit komen. Gezamenlijk dragen we een standpunt uit.

Meedoen?

Als je enige aanleg hebt om voor andere mensen op te komen, als je denkt: daar kan meer aan worden gedaan, dan is de Cliëntencommissie misschien wel iets voor jou. En als je twijfelt, kom dan een keertje kijken hoe het gaat. Je kunt altijd een vergadering bijwonen. Iedereen van HVO-Querido is welkom.
Mensen van de cliëntenraad zijn in mijn ogen ondernemende types die weten waar ze het over hebben, empathische mensen, maar ook doeners.’

Film

Ter gelegenheid van de Week van de Medezeggenschap heeft Winston een korte animatiefilm gemaakt waarin hij uitlegt wat medezeggenschap betekent, over welke onderwerpen het zoal gaat en hoe je als cliënt zelf kunt meepraten, meedenken en meebeslissen.

Deel dit bericht:

Winston Limon

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.