Verhalen

De handen ineen met De Wending

Tags: de vaart
12 maart, 2019

Onze afdeling De Vaart werkt samen met De Wending, een verslavingskliniek van het Leger des Heils op de Veluwe. Ondersteunend begeleider Shawney Heijt van De Vaart over deze bijzondere samenwerking en wat onze bewoners daar voor profijt van hebben.
In een bosrijk gebied in Ugchelen, nabij Apeldoorn, ligt een bijzondere locatie van Het Leger des Heils: De Wending. Wanneer je de oprijlaan oprijdt, voel je de rust over je heen komen. Er staan duidelijke borden die aangeven dat je een alcohol- en drugsvrij gebied betreedt. In de wei voor de huizen staan een ezel en een geit.

Het echte leven

De Wending

De Wending

De Wending is een verslavingskliniek voor mensen met ernstige verslavingsproblematiek in combinatie met psychische klachten of andere problemen zoals schulden en/of een justitiële achtergrond. Naast reguliere behandeling wordt er ook gewerkt aan woon- en werkontwikkeling. Hierdoor heeft een cliënt langer de tijd om het aangeleerde ook daadwerkelijk toe te passen in het ‘echte leven.’ In gemiddeld 6 tot 8 maanden wordt er gewerkt aan de toekomst van de cliënt.

Na de behandeling

Wat opvalt is dat De Wending ook inzet op het verloop ná de behandeling. Vaak komen mensen na het stabiliseren van de verslaving weer terecht in een toxische omgeving. Dit is  geen positieve bijdrage aan het herstel. Wanneer iemand met een harddrugsverslaving aan het einde van het traject weer in de buurt van de oude gebruikersplek wordt gezet, valt de cliënt vaak terug in het gebruik.
Zeker in Amsterdam is het moeilijk een geschikte plek te vinden voor mensen die uit de detox komen en maatschappelijke opvang nodig hebben. In de maatschappelijke opvang wordt regelmatig flink gebruikt. Er zijn dus weinig geschikte voorzieningen voor de kwetsbare doelgroep ex-gebruikers.

Gezonde leefomgeving

In 2018 is een samenwerking tussen De Wending en De Vaart tot stand gekomen. Er deed zich een casus voor waarin een man veel baat zou hebben bij langdurige detox. De Wending leek een goed passende plek. Zijn woonplek was op dat moment geen gezonde leefomgeving voor hem. Hier naartoe terugkeren vanuit de verslavingskliniek was geen goed idee. Hij zou hier te snel en te heftig geconfronteerd worden met drugsgebruik om hem heen. Zo kwam het trajecthoudersteam van de GGD bij De Vaart uit. De Vaart pleit voor een harddrugsvrije omgeving door middel van het inzetten van urinecontroles en een getekend aanhangsel van de woonvoorwaarden. Harddrugsgebruik is tijdens verblijf op De Vaart verboden. Ook wordt er binnen De Vaart nauw samengewerkt met het outreachend team van de Jellinek. De GGD stak de koppen bij elkaar en kwam tot de volgende conclusie: De Vaart zou best weleens de geschikte plek kunnen zijn voor deze cliënt.

Jerson

Jerson

Goede overgang

Er werd besloten dat deze meneer een behandeling zou krijgen bij De Wending en van daaruit direct bij De Vaart zou komen wonen. De begeleiding van De Vaart is nauw bij zijn behandeling betrokken geweest om een goede en adequate overgang te bewerkstelligen. Begeleiders van De Vaart zijn hem op gaan halen bij De Wending en samen zijn ze naar zijn oude woonplek gereden om zijn spullen te halen. Zo hoefde hij niet alleen terug naar deze voor hem ongezonde omgeving. Deze cliënt woont nu al geruime tijd bij De Vaart en hij wilde graag zijn verhaal delen.

Afgekickt

‘Jarenlang ben ik een polygebruiker geweest,’ vertelt Jerson (36). ‘Dat houdt in dat ik alles gebruikte wat ik voor handen had. Ik was zwaar verslaafd aan drugs en alcohol. Uiteindelijk ben ik via de GGD bij De Wending terechtgekomen. Het is een mooie, afgelegen plek en de mensen daar zijn heel gastvrij. Ze besteden veel aandacht aan het geloof en het eten is er goed. Bij De Wending ben ik afgekickt van alcohol en drugs.
Teruggaan naar waar ik vandaan kwam was niet goed, er werd daar veel drugs gebruikt. Uiteindelijk mocht ik toen naar De Vaart. Een goede plek, omdat ze er goed controleren dat niemand harddrugs gebruikt. Ik moet regelmatig een urinecontrole laten afnemen.

Goed werk

Met mij gaat het nu goed. In het begin moest ik erg wennen om weg te zijn bij De Wending. Ik had daar een goede band opgebouwd met de begeleiders en de andere mensen die daar verbleven. In het begin had ik wel een beetje last van heimwee. Maar inmiddels heb ik mijn plek gevonden binnen De Vaart en heb ik het erg naar mijn zin. De begeleiders doen goed hun werk.
Heel af en toe heb ik helaas een terugval in het gebruik van drugs, maar deze terugval duurt zelden langer dan een dag. Dan kan ik terecht bij mijn begeleiders en ik ben dan altijd open en eerlijk over dat en wat ik heb gebruikt.

Naar een eigen plek

Nu sta ik op de wachtlijst van Housing First en hoop snel een eigen plek te krijgen. Ik hoop dat ik wat regelmatiger kan werken en dat ik tegen die tijd minder schulden heb. Het allerliefste ben ik dan natuurlijk schuldenvrij. Ook zie ik het voor me dat ik het contact met mijn zoon een beetje heb hersteld in de toekomst. Dat zou ik heel fijn vinden. Maar nu focus ik me op mezelf, dat is belangrijk.’

Verdere samenwerking

Jerson is in dit verhaal het bewijs van een fantastische samenwerking. Er is hem aan het begin van zijn traject bij De Vaart hand-in-handbegeleiding aangeboden en structuren van De Wending zijn met Jerson meeverhuisd naar De Vaart. Zo maakt hij bijvoorbeeld nog steeds een uitgebreid weekplan met zijn begeleider. Dit is iets wat hij binnen de veilige muren van De Wending ook deed en wat hem nu helpt om meer gestructureerd bezig te zijn met zijn leven.

Succes

Aan het eind van 2018 is er een tweede cliënt bij ons op De Vaart binnengestroomd vanuit De Wending. Ook hem hebben we zelf opgehaald. Hij zit hier op de goede plek en gaat dagelijks naar zijn dagbesteding.
Onlangs is er een gesprek geweest tussen De Wending en De Vaart. Hieruit is gebleken dat beide partijen heel blij zijn met de samenwerking. Binnenkort zal de derde cliënt vanuit De Wending worden overgeplaatst naar De Vaart.
We gaan waarschijnlijk nog veel over deze samenwerking horen, simpelweg omdat het werkt en omdat het vooralsnog een gouden combinatie lijkt. De handen ineenslaan is soms de beste weg naar succes!

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.