Nieuws

Familievertrouwenspersoon: een verhaal uit de praktijk

26 oktober, 2023

Soms heb je als naaste meer behoefte aan hulp en ondersteuning. Ook al heb je contact met de begeleider van jouw dierbare en doet hij er alles aan om jou zo goed mogelijk te informeren.

Dan is het goed om te weten dat je terecht kunt bij de onafhankelijk familievertrouwenspersoon (FVP). Bijvoorbeeld als je zorgen hebt over jouw dierbare of diens begeleiding. Als je vragen hebt en niet weet bij wie je moet zijn. Of als je je verhaal als naaste in vertrouwen kwijt wilt of je je niet gehoord voelt. Jij kent jouw dierbare het best en dus in jouw input bij de begeleiding belangrijk. Maar hoe geef je deze input? Hoe zorg je ervoor dat er aandacht is voor jou, zodat je goed in balans blijft? En hoe werk je zo samen met de begeleiding dat het herstel van jouw dierbare zo goed mogelijk verloopt?

Familievertrouwenspersoon Kathelijne Groffen, werkzaam bij de landelijke stichting Familievertrouwenspersonen, vertelt hoe zij door een naaste werd gevonden en hoe zij haar heeft kunnen helpen.

Een verhaal vanuit de praktijk

Linda* belt mij. Zij heeft lang moeten zoeken voordat zij wist waar ze terechtkon. Uiteindelijk, na een zoektocht op internet, is zij uitgekomen bij mij als familievertrouwenspersoon. Haar zus verblijft bij HVO-Querido en is onlangs verhuisd naar een andere plek. De samenwerking die er voorheen was, is er nu niet meer en Linda loopt tegen dichte deuren aan. Zij heeft veel contact met haar zus. Dit contact is vaak moeizaam, maar Linda blijft volhouden. Soms weet ze even niet meer hoe ze met haar zus moet omgaan. Wat kan ze nu beter wel zeggen en doen, en wat beter niet? Ze zou hier zo graag wat tips en adviezen in willen, of even sparren met iemand.

Familievertrouwenspersoon Kathelijne Groffen

Familievertrouwenspersoon Kathelijne Groffen

Alleen

Ook heeft haar zus veel medische afspraken. Het probleem is alleen dat haar zus deze afspraken vaak vergeet. Linda probeert de agenda van haar zus zo goed mogelijk bij te houden en zoveel mogelijk mee te gaan naar de afspraken buiten de deur. Soms wordt dit Linda wel wat te veel. Haar zus is sinds kort verhuisd naar een andere locatie van HVO-Querido en het contact met de medewerkers is nog niet zo goed. Daardoor heeft Linda het gevoel er alleen voor te staan. Het lukt Linda niet om zelf in goed contact te komen met de begeleiding, omdat haar zus dit contact volgens de begeleiding soms tegenhoudt. Linda vraagt mij haar te ondersteunen bij het samenwerken met de hulpverlening.

Samenwerking

Linda heeft haar zus verteld dat ze mij heeft gevraagd om te helpen de samenwerking te verbeteren. Ik neem contact op met de hulpverlening voor een afspraak. De hulpverlening staat hier direct voor open. Ook Linda’s zus zal aansluiten bij het gesprek. Het gesprek en de punten die Linda wil inbrengen bespreken wij eerst voor, zodat ik goed duidelijk heb wat het doel en de wensen zijn tijdens het gesprek. Ik begeleid het gesprek en zorg ervoor dat alle zaken besproken worden. De hulpverlening kan ik tijdens het gesprek uitleg geven over het samenwerken met familie/naasten volgens het naastenbeleid dat HVO-Querido heeft omschreven. Ik doe dit omdat het naastenbeleid een speerpunt is van HVO-Querido. Ook merk ik dat mijn uitleg de hulverleners helpt dit beleid beter uit te kunnen voeren in de praktijk. Er worden samenwerkingsafspraken gemaakt, zodat zowel Linda, haar zus als de hulpverlening goed in contact met elkaar komen te staan. Linda is mij dankbaar. ‘Het lijkt wel alsof de hulpverlening beter begrijpt wat ik nodig heb in de samenwerking,’ zegt ze.

*Linda is een verzonnen naam. Delen uit het verhaal zijn aangepast om de anonimiteit te waarborgen.

De Familievertrouwenspersoon (FVP)

Herken je de situatie van Linda? Of heb je andere vragen als naaste? Aarzel dan niet en neem contact op. Als familievertrouwenspersoon kan ik je helpen met bijvoorbeeld:

  • knelpunten in de zorg en mogelijke oplossingen
  • uitleg over hoe de zorg werkt en wat de formele en informele rol van naasten is
  • advies hoe je kunt bijdragen aan het herstel van je dierbare
  • ondersteuning in het contact met de hulpverleners en behandelaars
  • bemiddeling bij een conflict met de behandelaar of instelling

Bekijk de informatie en de contactgegevens over de FVP.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.