Verhalen

De Eendracht eet uit eigen tuin

01 december, 2020

Bij onze voorziening De Eendracht zijn bewoners en begeleiders aan de slag gegaan met de biologische teelt van groente en fruit in hun eigen binnentuin. Begeleider Robert van der Werf van deze locatie vertelt over dit groene en gezonde initiatief.

Sinds twee jaar zijn wij verhuisd met onze bewoners van Amsterdam Oost naar De Eendracht, onze nieuwe locatie aan de Jacob van Wassenaar Obdamstraat in Amsterdam West. De Eendracht is eveneens een 24-uurs zorglocatie, een mooie nieuwe voorziening met een heuse tuin. In eerste instantie moesten wij allemaal even wennen aan de nieuwe woonplek. Het gebouw moest opnieuw worden ingeleefd en een eigen sfeer krijgen met alle mensen die hier gezamenlijk zijn komen wonen.

Drie doelen

Omdat we een prachtige binnentuin hebben waar nog niets instond, zijn we begonnen met het ontwikkelen van een moestuin. HVO-Querido heeft hier een budget beschikbaar voor gesteld. Het doel van onze moestuin is drieledig. Ten eerste verhoogt het de sfeer als je een mooie tuin hebt waar je lekker kan zitten. Het tweede doel is om de mensen die wat meer binnenshuis blijven en geen externe dagbesteding hebben de mogelijkheid te geven om deel te nemen aan een project op hun eigen woonlocatie. Het derde doel is om het vers geoogste biologische voedsel in onze eigen keuken te verwerken. Omdat we zelf produceren besparen we niet alleen kosten, maar verhogen we ook het bewustzijn bij iedereen over de herkomst van voedsel en dragen bij aan de gezondheid van onze bewoners.

Win-win

We hebben ook mensen uit ons netwerk ingezet om alles te helpen opstarten. Zo kwam ik in aanraking met Hieke, een vrouw die een agrarische opleiding volgt en professioneel moestuinen beheert. Ik heb haar gevraagd of zij ons wilde assisteren met haar kennis en zo kwam zij eens per week bij ons op de locatie. Bewoners en personeel van De Eendracht kunnen heel veel van Hieke opsteken en gaan toepassen in ons tuinproject. Op een bepaald moment hebben we de kennis dan zelf in huis en kunnen we zelfstandig verder. De andere kant van de medaille is dat Hieke leert om haar kennis over te dragen.

Netwerk

Verder hebben we Mirjam van HVO-Querido DOET!, die hier elke vrijdagochtend komt, gevraagd om met bewoners bordjes te maken met de namen van groenten erop om de tuin aan te kleden en de betrokkenheid van de mensen te vergroten.
André, van de technische dienst van HVO-Querido, heeft samen met mij in de aarde gestaan om afrasteringen te maken van het hout dat we hadden ingekocht hadden.
Alle medewerkers zijn erg betrokken en reageerden positief om mee te doen. Er is een fijne samenwerking ontstaan.

Kruiwagens

Ook het enthousiasme onder de bewoners is groot. Sommige bewoners komen steevast om in de tuin te werken, anderen komen alleen als ze zin hebben, dat mag ook. We zijn begonnen met producten als pompoen, sperziebonen, tomaat, sla, wortelen, snijbiet, andijvie, courgette, uien en diverse kruiden. Maar voor we zover waren om dit allemaal in te kunnen zaaien hebben we eerst 8000 kilo nieuwe aarde in de tuin geleegd met kruiwagens. Een aantal bewoners hebben zich flink in het zweet gewerkt, waarbij het leuk was om te zien dat inspanning een mens goed kan doen, er werd in ieder geval veel gelachen.

Naar het volgende seizoen

We hebben afgelopen periode mooie oogsten gehad en deze meteen in onze keuken verwerkt. Wij koken iedere dag voor onze mensen en onze moestuin levert mooie biologische producten op.
We hebben nu een seizoen doorlopen en op dit moment ligt de moestuin er winterklaar bij. Compost verrijkt nu de aarde tot het nieuwe seizoen. In het voorjaar van 2021 gaan wij weer verder. Bewoners gaan samen met ons vanaf februari een plan opstellen voor de volgende ronde. Samen bepalen we wat we gaan planten. Ook wordt er komend jaar fruit geplant: vijgen, diverse soorten bessen, frambozen, rabarber, rozenbottel en kiwi. De keuze is gebaseerd op de gedachte dat we er ook invulling van de dag mee willen creëren. Na de oogst kunnen we workshops jam maken organiseren voor en door bewoners.
Al met al is het de bedoeling dat er een mooie dynamiek ontstaat met een eindproduct waar mensen trots op mogen zijn.

Deel dit verhaal:

Tuin Eendracht

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.