Verhalen

De boom van hoop

Tags: rijswijk | veste
17 december, 2020

In de Poeldijkstraat, schuin tegenover de voorziening van HVO-Querido, staat een zes meter hoge kerstboom vol kerstwensen van buurtbewoners.

Niet alleen bewoners van onze voorzieningen De Veste, De Rijswijk en de Opvang Poeldijkstraat, maar alle mensen uit de buurt zijn van harte welkom om ook hun wens in de kerstboom te hangen.
De feestdagen verlopen dit jaar anders dan anders. Om er toch iets moois van te maken hebben het Drugspastoraat en HVO-Querido samen het initiatief genomen om deze ‘boom van hoop’ te plaatsen.

Voor iedereen

Zwanine Siedenburg werkt als geestelijk verzorger bij het Drugspastoraat vaak met bewoners van de Poeldijkstraat. ‘Samen met bewoners van de Poeldijkstraat hebben we rode linten geknipt en daar mooie strikken van gemaakt,’ aldus Zwanine. ‘Stadshout heeft voor ons mooie dunnen plakken hout gezaagd als kerstbal waarop iedereen een mooie wens kan schrijven.
We wilden de boom beslist buiten op straat hebben en niet hier op de binnenplaats. Zo maken we een positief en uitnodigend gebaar naar de buurt en betrekken we buurtbewoners ook hierbij. Kerst is immers voor iedereen een feest van hoop.’

Wensen

De oproep om wensen in de boom te hangen vindt breed gehoor. De wensen variëren van het persoonlijke (gezondheid voor mijn familie) tot het algemene (vrede op aarde) en alles daartussenin. De wensen lijken recht uit het hart te komen en sommige laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Zo wenst een van de bewoners van de Poeldijkstraat ‘Geld, vrouwen, drugs en house.’

Zingeving

‘Zingeving is voor iedereen belangrijk, voor daklozen en verslaafden net zo goed. Aandacht tonen, je open stellen en belangstelling voor je medemens. Als je in gesprek raakt, kom je er meestal wel achter wat mensen bezighoudt, waar iemands pijn zit, wat de wensen en mogelijkheden zijn. Zingeving is niet alleen praten, liever nog ga ik iets doen met bewoners. Leuke dingen. Eropuit bijvoorbeeld met onze bus. Samen een tochtje maken naar iemands geboorteplaats, dat vinden veel mensen fijn. Dan komen de verhalen vanzelf los. Zingeving gaat voor mij over meer dan religie. Het geloof is een wagen waarop je gemakkelijk het hele spel kunt spelen.’

Muziek

Als de boom van de hoop op 14 december voor het eerst wordt verlicht, is er voor alle omstanders warme chocolademelk en worden op een groot scherm de diverse videoclips met muzikale kerstgroeten van HVO-Querido vertoond. Een van de zangeressen van het laatste kerstnummer is bij de onthulling aanwezig.
Kijk en luister hier naar ons kerstlied van 2020: Happy Xmas (War Is Over).

Zie over de boom van hoop ook de website van Groengrijs.

Deel dit verhaal:

Kerstwens Poeldijk

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.