Nieuws

Burgemeester Schuurmans bezoekt opvang

07 oktober, 2022

Burgemeester Marianne Schuurmans van de Haarlemmermeer heeft vandaag een bezoek gebracht aan drie opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne in haar gemeente. Ze begon bij het Corendon Hotel in Badhoevedorp en ging daarna naar het Van der Valk Hotel in Hoofddorp en naar Polderstaete in Cruquius. Op deze drie locaties en op nog vijf andere plaatsen in de Haarlemmermeer verzorgt HVO-Querido de begeleiding.

Het kan niet missen bij het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp. Vanwege een vrij krachtige zuidwestenwind waait er een hele lichte kerosinegeur van het naastgelegen Schiphol. Er staat een enorme Boeing 747 in de tuin geparkeerd, we hebben hier te maken met een luchthavenhotel. Corendon heeft een apart deel van het hotel, gebouw Urban, helemaal gereserveerd voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Momenteel verblijven daar 282 mensen.

Praten en luisteren

Burgemeester Schuurmans heeft zich al eerder betrokken getoond, ze is voor de tweede keer op bezoek bij de vluchtelingen in dit hotel. Volgens Jolanda Verkuyl, teammanager van de vluchtelingenopvang in de Haarlemmermeer bij HVO-Querido, wil de burgemeester geen toeters en bellen en geen officieel programma. Ze wil gewoon even met de mensen praten om te horen hoe het gaat. En dat gebeurt.
Als de burgemeester arriveert praat zijn eerst even met de mensen van Corendon. Ze is blij dat een aantal hoteliers in de Haarlemmermeer bereid is om een stapje extra te zetten, waardoor de gemeente plaats heeft om een groot aantal vluchtelingen op te vangen. De manager van Corendon antwoord dat ze het graag doen en dat een stapje meer zetten in hun DNA zit.

Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer praat met medewerkers van HVO-Querido

Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer praat met medewerkers van HVO-Querido

Heb je iets nodig?

Burgemeester Schuurmans spreekt vervolgens met enkele medewerkers van HVO-Querido. Is er iets dat zij nodig hebben? Lopen de begeleiders ergens tegenaan? Laat het weten! Kunnen zij en de gemeente daar misschien iets in betekenen? Samed Duran, begeleider bij de opvang, legt uit dat de meeste mensen uit Oekraïne een ander stelsel van medische zorg zijn gewend. Mensen gaan in Oekraïne bijvoorbeeld op eigen initiatief naar het ziekenhuis. Weinig mensen zijn bekend met de huisarts. En de situatie even aanzien is voor velen helemaal lastig. Daardoor voelen mensen zich soms afgescheept en hebben ten onrechte het idee dat ze niet de juiste zorg krijgen omdat ze vluchteling zijn. De burgemeester belooft na te denken of er op dit punt vanuit de gemeente misschien meer voorlichting kan worden gegeven.

De burgemeester spreekt met vluchtelingen

De burgemeester spreekt met vluchtelingen

Belangstelling

Het grootste deel van de tijd praat burgemeester Schuurmans met enkele vluchtelingen uit de Oekraïne, onder wie twee jonge vrouwen en een jongeman. De vrouwen komen allebei uit de stad Kryvy Rih. Ze vertellen er niet zonder trots bij dat dit de stad is waar president Zelensky is geboren. Volgens de vrouwen is werken goed omdat het afleidt. Je maakt je dan minder druk om de situatie thuis. Ze werken momenteel in de horeca, de een bij een hotel in Amsterdam, de ander bij Corendon in Badhoevedorp.
De burgemeester zegt dat het haar heerlijk lijkt om op dezelfde plek te wonen en te werken. Ze toont een warme menselijke belangstelling voor de vluchtelingen. Ze spoort mensen aan om snel Nederlands en Engels te leren en licht dat toe aan de hand van een persoonlijk voorbeeld.

Burgemeester Schuurmans spreekt met vluchtelingen

Kinderen

Samed vertelt dat verreweg de meeste vluchtelingen die in het hotel verblijven aan het wek zijn. Veel mensen werken in de horeca, in hotels, en in de schoonmaak. Maar er werken ook mensen in de techniek en de IT.
Het grootste deel van de populatie bestaat uit vrouwen en kinderen. De paar mannen die er verblijven zijn afgekeurd voor militaire dienst.
‘Het zijn gewone mensen,’ aldus Samed, ‘maar ze hebben natuurlijk wel iets meegemaakt. Dat zit in hun bagage. Dat merk je wel. Ze hebben bepaalde emoties, sommigen hebben trauma’s. Vooral als er kinderen in beeld zijn, loopt dat soms op. Volwassenen zijn stoer, maar als het over je kinderen gaat, dan kunnen de tranen makkelijk komen.’
De kinderen gaan nu bijna allemaal naar school, naar de ISK, de Internationale schakelklas in Hoofddorp.

OPvang Badhoevedorp in Haarlemmermeer, Samed en Jolanda

OPvang Badhoevedorp in Haarlemmermeer, Samed en Jolanda

Hoteliseren

‘Het aantal medewerkers verschilt per locatie,’ vertelt Jolanda. ‘Bij de grotere hotels, zoals hier hebben we twee mensen van 9 tot 5 en twee mensen van 13 tot 21 uur aan het werk. Op kleinere locaties hebben we overdag één medewerker. Wij doen alleen de begeleiding. Het hotel zorgt voor het eten, de schoonmaak, de receptie en dat soort dingen. De samenwerking met de mensen van de hotels loopt soepel. Zij zijn heel begaan en betrokken.
Sommige vluchtelingen beginnen een beetje te hoteliseren. Dat is onze zelf bedachte variatie op hospitaliseren. Veel mensen raken erg gewend om aan te schuiven en te ontvangen. De meesten kunnen ook niet anders, je kunt hier bijvoorbeeld niet zelf koken.’

Een gezin uit Oekraïne bij de opvang inde Haarlemmermeer

Een gezin uit Oekraïne bij de opvang in de Haarlemmermeer

Menselijk

‘Het lijkt hier meer afgelegen dan het is,’ vertelt Jolanda. ‘Je wandelt zo naar Badhoevedorp en er zijn goede verbindingen met het openbaar vervoer. Mensen kunnen zelfs een shuttlebus van het hotel gebruiken.’
‘Je merkt echt wel dankbaarheid,’ aldus Samed. ‘De meeste mensen zijn over het algemeen best tevreden. Er is wel eens een irritatie, maar dat is gewoon menselijk. Veel vluchtelingen hebben het niet makkelijk. Papa is nog daar, mama is wanhopig, ga er maar aan staan.’

Kijk hier om te lezen hoe Haarlemmermeer Oekraïne helpt.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.