Nieuws

Bouwen op IJburg

26 mei, 2003

Al vele jaren is er gedacht, gepland, geschaafd en getekend aan het zogeheten Martien Schaaperhuis, een nieuw te bouwen woon- werkproject voor en door dak- en thuislozen. Architect Friso ten Holt heeft samen met HVO-Querido aangetoond over een lange adem te beschikken. Dit geduld is nu beloond. Op het Steigereiland in de nieuwe wijk IJburg beginnen we waarschijnlijk in 2004 met de bouw van het Martien Schaaperhuis.

Hommage

De naam van dit project is ter nagedachtenis aan Martien Schaaper. Hij was een beleidsmaker van de Nationale Woningraad, die zich jarenlang heeft beijverd voor een actieve deelname van dak- en thuislozen bij hun eigen huisvesting. En wat is een betere bijdrage dan zelf nadenken en bouwen aan je eigen huis?

IJburg

Directeur Stan Poels, stafmedewerker huisvesting Koen van der Pols en architect Friso ten Holt (hierboven) zochten op de nog kale zandvlakte van IJburg. Ze vonden de plek waar het Martien Schaaperhuis zal verrijzen en hebben deze alvast ingewijd.
Het Martien Schaaperhuis biedt plaats aan ongeveer vijftig bewoners. Het initiatief om dak- en thuislozen op een nieuwbouwlocatie te huisvesten, komt voort uit het gebrek aan ruimte voor dit soort voorzieningen in de dichtbebouwde stad Amsterdam.

In de buurt

Het is vervolgens de kunst om de voorziening van het begin af aan te integreren in de buurt. De wooncomponent is inmiddels ingevuld. Het is van belang de rest zo in te vullen dat er verbinding ontstaat tussen de bewoners van het huis en de nieuwe bewoners van de wijk.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.