Verhalen

Bewonersuitje De Veste

Tags: kunst | veste
13 oktober, 2014

Enige tijd geleden zijn twee begeleiders met een aantal bewoners van De Veste naar het museum van Escher in Den Haag geweest. Jeroen Klaasse, een van de bewoners, schreef er het onderstaande verslag van.

Een dag om nooit te vergeten! Naar Escher in Het Paleis. Daar gingen we dan, in een Fiat zevenzitter. Op het laatste moment nog gepuzzel of Iwan er nog bij paste, maar helaas de zeven zitplaatsen waren vergeven. Een voorspoedige tour naar Den Haag. Verbazingwekkend veel auto’s onderweg. Plotsklaps een jong geitje of lammetje ter hoogte van paal 410 dat verschrikt langs de snelweg draafde. Onmiddellijk 112 gebeld om er melding van te doen. Die zouden iemand sturen.

Psychedelisch

Op locatie aangekomen bleken we tien minuten te vroeg. Dus genoten we even van een heerlijk Italiaans ijsje. Binnen verbaasden de reusachtige kristallen kroonluchters en de prachtige staat waarin het paleis van koningin moeder Emma verkeerden. Op drie verdiepingen hingen de meest beroemde grafische ontwerpen uit MC Eschers oeuvre. De hand met de chromen bol waarin een gespiegeld zelfportret van Escher. Een gang met spiegels waarin de vloer was geplaveid met tegels die, wanneer je er over liep, opbraken in een caleidoscoop van figuren. Psychedelisch eigenlijk.

Bewoners en begeleiders in een optische illusie in het museum van Escher

Bewoners en begeleiders van De Veste in een optische illusie in het museum van Escher

Niets is wat het lijkt

Een kamertje waarin de wanden schuin afliepen, waardoor lange figuren klein leken en kleinere groot. Een kamer met spiegels waardoor je jezelf eindeloos geprojecteerd zag, was ook verbazingwekkend. Het blijkt mij moeilijk te beschrijven wat er allemaal aan schoonheid te beleven viel en hier laat ik het dan ook bij.

Brutale meeuwen

Daarna zijn we naar Scheveningen gesjeesd om aan het strand over de boulevard te slenteren en een geschikte plaats voor een lunch te vinden. Uiteindelijk viel de keus op een fish en chips zaak waar Luuk en ik gamba’s bestelden. Nog voor we konden gaan zitten, had een grote brutale meeuw het op een gamba voorzien en Luuk schrok zich een ongeluk. Hij schopte verontwaardigd naar al te opdringerige meeuwen. De frietzak bleek zo overvloedig dat we de resten nog naar de meeuwen hebben geworpen die ze behendig uit de lucht plukten.
Het was een zeer geslaagde dag. Voor herhaling vatbaar.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.