Nieuws

Bewoners luiden samenleven in met onthulling kunstwerk

06 augustus, 2019

Met de onthulling van het kunstwerk ‘A happy dog from Bagdad’ gaven de kersverse bewoners van de nieuwbouw van Samen Sterk Wonen West op de hoek Lootsstraat/Borgerstraat in Amsterdam Oud-West het feestelijke startschot voor het samenleven met elkaar.

In het gebouw van de Alliantie wonen jonge mensen met een psychiatrische achtergrond onder één dak met ouderen. Tijdens het openingsfeest stopten de bewoners opgerolde briefjes met hun eigen wens in de gaatjes van het kunstwerk zoals de kunstenaar dat destijds heeft bedacht.

Lot uit de loterij

In zestien tweekamerwoningen wonen mensen die vanwege een psychiatrische kwetsbaarheid geen zelfstandige woonruimte kunnen vinden. Ze wonen zelfstandig in een groep en ervaren steun aan elkaar als buur. Daarnaast worden zij actief geholpen door een kring van betrokken naasten en krijgen zij professionele ambulante begeleiding vanuit HVO-Querido. Het idee achter dit nieuwe concept Samen Sterk Wonen is dat bewoners en naasten kunnen meedenken, meebeslissen en meehelpen aan het wooninitiatief en de inzet van de zorg- en dienstverlening. Een naaste van een van de bewoners vertelt: ‘Deze woning is een lot uit de loterij. Het is de enige manier om mijn dochter zelfstandig te laten worden en voor mij een moment om haar een beetje los te laten.’

Samenwerking

Woningcorporatie de Alliantie besloot vier jaar geleden de oude woningen op deze plek te slopen. Het gebouw was van slechte kwaliteit en vertoonde scheuren en verzakkingen. Elisabeth Duijser, manager wonen van de Alliantie: ‘We zagen veel kansen in nieuwbouw. Meer woonkwaliteit en variatie in woningtypes, zoals een rolstoelgeschikte woning. Door de lift kunnen ouderen hier nu ook wonen. Dat is belangrijk, want zij kunnen in Amsterdam niet gemakkelijk een geschikte woning vinden. Daarnaast kunnen we huurders van HVO-Querido een plek in de wijk geven. Ik ben heel trots op dit project en wens de bewoners veel geluk in hun nieuwe huis en met elkaar.’
Ook zorgdirecteur van HVO-Querido Paul Asberg is blij met het project. ‘Ik vind het bijzonder dat kwetsbare jongeren begeleid kunnen wonen. Ze kunnen zo zelfstandig wonen zonder alleen te zijn. Ik wil de Alliantie bedanken voor de mooie samenwerking.’ Hij overhandigde na zijn speech een bord met een mozaïek aan Elisabeth Duijser, een verwijzing naar het kunstwerk.

​Kunstwerk

A happy dog from Bagdad’ is een kleurrijk mozaïek van de Iraakse kunstenaar Halim Al Karim. Hij weigerde dienst bij aanvang van de Eerste Golfoorlog en dook onder. In het kunstwerk zitten onder andere verwijzingen naar het onmenselijke leven als vluchteling. In de gaatjes kunnen mensen opgerolde briefjes met een getekende wens steken. Buurtbewoner Theo van Paare zorgde in 2002 voor een kunstwerk op deze plek. De gemeente gaf destijds een subsidie om de buurt tijdens nieuwbouw- en sloopprojecten aantrekkelijk te houden. Theo heeft ervoor gezorgd dat het kunstwerk weer op zijn oude plek staat en vertelde tijdens het openingsfeest het verhaal achter het kunstwerk.

 

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.