Nieuws

Actiever en socialer

De Noordzijde, een 24-uurs woonvoorziening van HVO-Querido aan de Sloterplas voor 24 bewoners met psychiatrische en verslavingsproblematiek, gaat sluiten. Een deel van de bewoners gaat nu zelfstandig wonen met ambulante begeleiding van Discus, eveneens een afdeling van HVO-Querido. Kostas Derdelakos, een van deze bewoners, legt uit wat dit voor hem betekent.

Een artikel van Ravindra Ramnares – ‘Ik ben Kostas, 49 jaar oud en kom uit Griekenland. Ik woon nu al tien jaar in Nederland, waarvan nu ongeveer anderhalf jaar bij de Noordzijde van HVO-Querido. Dit situatie in Griekenland was voor mij heel erg. Ik zat aan de drugs, maar kreeg daar geen hulp. Daarom besloot ik met 300 euro op zak een vliegtuig te pakken naar Nederland, in de hoop hier een beter leven te vinden. Mijn vader, moeder, zus en broer en nichtje moest ik toen achterlaten.

Verzekerd

kostas-850-01Toen ik hier eenmaal aankwam ben ik als eerste in een hostel terechtgekomen. Binnen een week kwam ik bij de Regenboog terecht en heb ik daar twee jaar gewoond. Ik probeerde geld te verdienen door jarenlang de Z-krant te verkopen. Via de Regenboog kon ik mij registreren, mijn papieren in orde maken, een sofinummer en postadres krijgen en had ik mezelf verzekerd. Vervolgens werd ik naar de Jellinek gestuurd, de verslavingskliniek, om medicatie in te nemen en op te halen. Dat heb ik daar zes jaar gedaan.

Werk

Vanuit de Regenboog had ik een eigen kamer gevonden. Daarna heb ik een betere woonplek gevonden en heb op meerdere locaties gewoond. Het was een moeilijke tijd. Ik heb tijden echt op straat gewoond en soms zelfs in boten geslapen. Ik moest vechten om te overleven. Ik had werk gevonden in een restaurant en deed dit een paar jaar. Toen het daar stopte ben ik bij de Staatsloterij gaan werken, maar werd daar ontslagen omdat iemand had verteld dat ik naar de Jellinek ging.
Later kwam ik bij het Instroomhuis terecht. Van daaruit hebben zij mij naar het Opvanghotel de Ruysdael geleid en vervolgens ben ik verhuisd naar de Noordzijde. Ze vroegen me eerst nog of ik naar de Veste wilde gaan, maar ik zei dat ik daar niet naartoe wilde, maar liever naar de Noordzijde.

Kostas Derdekalos, foto's Jildiz Kaptein

Kostas Derdekalos, foto’s Jildiz Kaptein

Eigen plek

Ik vind het op de Noordzijde erg fijn. Ik heb hier een erg goede begeleider. Nu vind ik het nog fijner dat ik mijn eigen plek ga krijgen via Discus. Het mooiste van het wonen op mezelf is het onafhankelijk zijn. Daarnaast kan ik dan ook mijn familie ontvangen uit Griekenland. Ik kan zelf niet naar Griekenland omdat ik daar dan meteen wordt opgepakt voor schulden die ik daar nog heb open staan. De enige mogelijkheid om contact met mijn familie te houden is via internet of dat zij naar mij komen. Daarom wil ik ook een laptop aanschaffen wanneer ik op mijzelf woon.

Mensen ontmoeten

In de toekomst wil ik graag iemand vinden om mijn leven mee te delen en misschien zelfs een gezin te stichten. Ik wil actiever zijn en socialer, meer mensen gaan ontmoeten. Nu ben ik dat minder door mijn medicatie, maar misschien kan ik daar dan mee minderen. Omdat ik weinig geld heb, ga ik niet gauw naar buiten en naar plekken om mensen te ontmoeten.

kostas-850-02Verhuizen

Ik bereid me voor om op mezelf wonen door te kijken wat ik allemaal qua inrichting moet kopen. Wanneer ik een eigen huis via Discus krijg, kan ik met een bedrag spullen voor mijn huis gaan kopen. Discus organiseert bijeenkomsten waarbij ze mij informeren over het op mezelf wonen. Het belangrijkste moment was voor mij toen we de intentieverklaring hadden getekend in Artis. Ik kijk erg uit naar de dag dat ik mag verhuizen.’

 

 

Reacties ( 1 )

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *