Nieuws

Winterkost voor winteropvang

01 december, 2022

Vandaag, 1 december, begint in Amsterdam de winteropvang voor dak- en thuislozen. Vier maanden achter elkaar is er nachtopvang voor mensen die daar volgens de GGD voor in aanmerking komen, weer of geen weer. Juist omdat het de komende dagen koud wordt, geldt vanaf vandaag ook de winterkouderegeling. Iedereen die geen onderdak vindt, kan dan gebruik maken van de opvang. Maar als de kou weer uit de lucht is, dan stopt deze regeling.

Gisteren hebben de medewerkers van het Leger des Heils en HVO-Querido die de winteropvang verzorgen samen gegeten. Winterkost uiteraard. In de gymzaal annex eetzaal van de opvang aan de Transformatorweg kregen de medewerkers dampende hutspot opgeschept door managers en bestuurders van de betrokken zorgorganisaties.

Bestuur en management scheppen eten op voor medewerkers winteropvang

Bestuur en management scheppen eten op voor medewerkers winteropvang

Samenwerking

Even tevoren had Jessica Wesselius, bestuurder van HVO-Querido, iedereen hartelijk welkom geheten. Zij benadrukte dat de winteropvang in Amsterdam al vele jaren een gezamenlijke inspanning is van het Leger des Heils en HVO-Querido. Een samenwerking die ook dit jaar met elan wordt voortgezet.
Even was het nog spannend of de permanente winteropvang wel door zou gaan dit jaar. De gemeente wilde er aanvankelijk na 2020 mee stoppen ten gunste van extra 24-uursopvang. Met deze winteropvang geeft de stad uitwerking aan de afspraak uit het coalitieakkoord om in de winter een brede groep mensen opvang bieden, aldus Jessica.
Zij toonde zich verheugd met alle medewerkers die er de komende vier maanden enthousiast hun schouders onder gaan zetten en wenste iedereen veel plezier bij het werk.

De winteropvang is een samenwerking tussen het Leger des Heils en HVO-Querido

De winteropvang is een samenwerking tussen het Leger des Heils en HVO-Querido

Er klaar voor

Gedurende vier maanden zijn er 400 opvangplekken beschikbaar. De Transformatorweg is daarvan met 270 plaatsen verreweg de grootste opvanglocatie. Ruth van Duinen is daar namens HVO-Querido de teammanager. ‘Wij zijn er klaar voor,’ vertelt Ruth. ‘We hebben vorig weekend even kunnen proefdraaien, want toen was de winterkouderegeling ook al even van kracht. De samenwerking met het Leger verloopt goed. De lijntjes zijn kort. Het pand is op orde, de bedden staan klaar, en wij ook.
Als wij het goed in de vingers hebben, zullen we collega’s oproepen om een dienst mee te draaien op de T6. Het is, bijvoorbeeld voor de mensen van het Centraal Bureau, goed om te ervaren wat wij doen.’

Aanmelden

Wie gebruik wil maken van de winteropvang kan zich melden bij de Screeningsbalie Bijzondere Doelgroepen van de GGD, Jan van Galenstraat 323, ingang B.
Dat kan van maandag t/m vrijdag tussen 14:00 en 16:00 uur.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de winteropvang op de website van de gemeente Amsterdam.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.