Verhalen

Opvallend gecamoufleerd

16 september, 2005

​Society tolerates the presence of homeless persons, but only when hidden from view. Dit zijn geen nieuwe voorzieningen van HVO-Querido, maar kunstwerken van Marco Cops in het kader van het Smart Project Space Amsterdam.

Beeldend kunstenaar Marco Cops heeft voor deze manifestatie twee tijdelijke eenpersoons opvangplekken voor daklozen gemaakt. Deze opvangplekken staan prominent in de openbare ruimte, maar zijn tegelijkertijd gecamoufleerd met foto’s van de omgeving. Cops wil met dit kunstwerk onder meer uiting geven aan het feit dat onze maatschappij daklozen weliswaar tolereert, maar hen tegelijkertijd niet in het straatbeeld wil hebben. De camouflage accentueert deze dubbele houding.

Kunst van Marco Cops in het kader van het Smart Project Space Amsterdam

Kunst van Marco Cops in het kader van het Smart Project Space Amsterdam

De onderste unit is een soort fietsenstalling met binneninrichting (slaapunit) op het Frederiksplantsoen, hoek Weteringschans.
Het bovenste object is een plattegrond van een woonkamer, die onder het monument van Van Randwijk ligt, op het Weteringplantsoen, bij het pannenkoekhuis. In beide units kan echt worden geslapen.

Mike Tuijn van het Mobiel team begeleidt het project vanuit HVO-Querido.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.