Verhalen

Leve de Koningin

28 april, 2013

Met tien uitbundige feestdagen neemt Nederland in 1948 afscheid van koningin Wilhelmina en begroet de nieuwe vorstin Juliana.  De zusters Annie en Joke Wiedeman wonen als kind van 1947 tot 1952 in het Prinses Marijkehuis van Hulp voor Onbehuisden aan de Stadhouderskade en maken het feest mee. Twee jaar geleden staan ze bij HVO-Querido op de stoep, ze hadden zich herkend in een foto uit 1950 op onze website. Of we nog meer hadden. Dit resulteert is een interview en een artikel, waarin de zusters met veel wijsheid, humor en warmte terugkijken op hun tijd in het Marijkehuis.

Koningin Juliana

Annie Wiedeman: ‘Ik weet nog goed dat we aan het volksdansen waren in 1949 in de oude RAI toen koningin Juliana langskwam. Ze danste zo met ons mee, de hele Zevensprong en ze ging tot op de grond hoor. Ik heb het altijd tegen mijn kinderen gezegd: ik heb met haar gedanst. Met het Marijkehuis ben ik ook bij de inhuldiging geweest in het Olympisch stadion, dat was het jaar daarvoor.’

Wuiven

Dat is ook de onderzoekers van het geschiedenisprogramma Andere Tijden opgevallen en de zusters Wiedeman komen in 2013 aan het woord in de uitzending ‘Leve de koningin’ over de abdicatie van Wilhelmina en de kroning van Juliana in 1948. ‘We kregen rood-wit-blauwe jurkjes aangemeten en zijn zo van het Prinses Marijkehuis naar het Olympisch Stadion gelopen. Daar was het allemaal heel massaal, zoveel mensen! Maar ik heb de koningin wel zien zitten, met de prinsesjes. Die wuifden zo,’ herinnert Annie zich later.

Het Marijkehuis van Hulp voor Onbehuisden aan de Stadhouderskade in feesttooi, 1948

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.