Nieuws

In memoriam Delano Fransman

Tags: muziek
26 juli, 2022

Op donderdag 21 juli 2022 is Delano Fransman op 64-jarige leeftijd overleden, een muzikant in hart en nieren. Delano was gitarist, oprichter en bandleider van de HVO-Querido huisband Space Lightning.

Delano Fransman (Paramaribo, 1957) kwam in 1971 naar Nederland. In Amsterdam had hij een huis in West, later woonde hij in Zuidoost. Daar kwam hij regelmatig bij de voormalige Nachtopvang Zuidoost aan de Flierbosdreef, op de plek waar nu onze voorziening het Anton de Komplein staat. Delano kwam niet voor onderdak, maar om muziek te maken. Dat heeft hij vele jaren lang met een tomeloos enthousiasme gedaan. Want bijna altijd als er bij HVO-Querido iets te vieren was, kwamen Delano en zijn band opdraven. Bij officiële en minder officiële gelegenheden. Of het nu om feesten, sportdagen, openingen, symposia, festivals, daklozendagen of andere bijeenkomsten ging, Delano was met onze huisband van de partij. Altijd als onze organisatie ergens in de stad muzikaal moest worden vertegenwoordigd, speelde Space Lightning er steevast de sterren van de hemel.

Straatmuzikant

‘Muziek heeft mijn leven gered,’ aldus Delano. ‘Want op het moment dat je speelt, ben je niet met je problemen bezig.’ Hij begint zijn muzikale carrière als straatmuzikant. ‘Ik werd vaak aangehouden omdat ik geen vergunning had,’ vertelde hij in een interview. ‘Ik kwam steeds op dezelfde plek terecht: winkelcentrum Amsterdamse Poort. Na een half uur spelen moest ik verder, en na een paar boetes was het niet meer lonend.’ Als er bij de opvang in Zuidoost een kleine ruimte vrijkomt voor activiteiten, plaatst hij een oproep om met andere mensen muziek te gaan maken en dat slaat aan. Wethouder Hannah Belliot stelt geld en instrumenten beschikbaar en zo is het balletje gaan rollen.

Delano in de oefenruimte, 2008

Delano in de oefenruimte, 2008

Muziekschool

Delano was de oprichter en bandleider van Space Lightning. De band ontstaat omstreeks 2005 en heeft de eerste jaren nog geen naam, omdat Delano eerst wil zien of het een blijvertje is, en heet later enige tijd Street Lightning. De muzikanten gebruiken de Nachtopvang Zuidoost van HVO-Querido als oefenruimte. Inmiddels is Kwakoe aan het Elisabeth Cady Stantonplein al weer jaren de thuishaven.
In 2007 oefent de band met Freek de Jonge, met wie ze een jaar later in het theater en op de Participatiemarkt spelen. Daarnaast staat Delano samen met François Rustveld aan de wieg van de Muziekschool van HVO-Querido in Amsterdam Zuidoost.

Op het Eiwerkfestival, 2010

Op het Eiwerkfestival, 2010

Gitarist

Hoewel Delano ook optrad als zanger, basgitaar speelde en goed met percussie overweg kon, was hij bovenal gitarist. Hij was beslist niet eenkennig, maar speelde toch het liefst op zijn Fender Telecaster gitaar. ‘Ik heb altijd al gitaar gespeeld, vanaf mijn vijftiende, zestiende jaar,’ aldus Delano Fransman in 2009 in een interview. ‘Met m’n moeder ging ik naar muziekles; ik zat te kijken hoe zij het deed. Omdat ze het te druk had met de opvoeding van acht kinderen en haar werk als naaister is ze gestopt. Ik heb toen de gitaar afgestoft.
‘Zelf heb ik kort les gehad, maar het meeste heb ik zelf uitgezocht. Ik houd van grote gitaristen, mensen van wie ik wat kan leren: Jimi Hendrix, George Benson, Carlos Santana.’

In De Rode Hoed, 2012

In De Rode Hoed, 2012

Breed

Delano had een brede muzikale smaak en wilde stijl en genre van Space Lightning niet teveel in een hokje stoppen. Hij speelde graag soul, funk en Surinaamse muziek, maar hield ook van Amsterdamse smartlappen. Als band voor feesten en partijen spelen ze regelmatig verzoeknummers. Daarom heeft Space Lightning een enorm repertoire.
‘Onze muziek is vrij ritmisch en dansbaar,’ aldus Delano. ‘Soms zijn we het muzikaal behoorlijk oneens, af en toe schieten de vonken er af. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Joris Sluijter, onze andere gitarist, heeft bijvoorbeeld een rockachtergrond, terwijl ik meer ben gericht op funk en reggae.

Delano op het Museumplein, 2015

Delano op het Museumplein, 2015

Pijn

Zanger Kevin Ondaan maakt sinds 2008 deel uit van Space Lightning. Daarvoor kende hij Delano al van de straat. ‘Ik ben begonnen toen we nog bij de Flierbosdreef speelden,’ vertelt Kevin. ‘Street Lightning heetten we toen. Delano was de leider, van het begin tot het eind. Het was een zwakke man qua gezondheid, hij was heel dun en vaak kortademig. Maar muzikaal gezien was hij de baas, dat accepteerde iedereen. Delano had precies in zijn hoofd hoe het moest klinken en zo gebeurde het ook. Hij was goed. Altijd vriendelijk en een beetje stil. Delano was altijd met de band bezig, de band was zijn leven. Hij was ook een man met emotionele pijn in het hart, er was een geheim in zijn hart. Daar wilde hij met niemand over praten.’

Off stage, daklozendag, 2017

Off stage, daklozendag, 2017

Gentleman

Zangeres Carla van der Kust zit een jaar of acht, negen in de band, maar kende Delano al veertig jaar. ‘Toen ik veertien was, woonde ik bij Karspel in Duivendrecht, daar kwam hij vaak langs met zijn vrienden. Hij was een fantastisch goede vriend van mij. Hij was intelligent, we konden overal over praten. Je kon hem altijd bellen als je een probleem had. Dat vond ik het mooie van hem. Ik ga hem echt heel erg missen. Hij was nooit op de voorgrond en best wel verlegen, hij schuilde achter zijn gitaar. Maar muzikaal gezien was hij de leider. Hij kon mensen inspireren en meekrijgen. Delano was een echte gentleman. Het is voor mij een eer om hem te hebben gekend. Helaas, gone too soon. Voor veel mensen begon de band als een grap, voor Delano niet. De meesten van ons dachten dat het nooit deze kant op zou gaan, dat de band zich zo zou ontplooien.’

In Paradiso, 2017

In Paradiso, 2017

Serieus

Zanger en drummer Edgar MacDonald kende Delano al zo’n 45 jaar. ‘Wij woonden in Groningen en Delano woonde met zijn familie in Assen. Ik organiseerde destijds reggaefestivals en Delano was een grote fan. Eerst speelde ik  met een andere band van HVO-Querido, Sosa Sound. Later is dat één geworden met Space Lightning. Delano was een hele serieuze man, met name als het op muziek aankwam. Hij heeft zich ontwikkeld tot een allround muzikant die veel meer deed dan gitaar spelen. Delano bepaalde het repertoire, zocht uit hoe de nummers muzikaal in elkaar zaten, maakte de arrangementen en vertelde iedereen wat te spelen. Hij was heel precies en perfectionistisch, altijd de puntjes op de i. Delano viel niet zo op, hij stond nooit vooraan, hij had geen grote mond. Na een optreden was hij altijd gelijk weg.’

Stemmen, 2018

Stemmen, 2018

Demonen

Zanger Ruben Moi Thuk Shung zit pas vier jaar in de band, maar ook hij kende Delano al meer dan twintig jaar. ‘Delano was heel sociaal, heel betrokken bij de mensen om hem heen. Als hij je kon helpen dan deed hij dat. Als het om zichzelf ging, was hij meer een binnenvetter. Hij zou bijvoorbeeld niet snel zeggen dat het niet goed met hem ging.
Delano had een grote liefde voor de muziek en stak daar heel veel tijd in. Space Lightning was zijn project, zijn kindje. Regelmatig werd hij gevraagd voor een sessie elders, maar hij ging muzikaal niet vreemd. Delano was een vakman. Als je hem vroeg om een nummer uit te zoeken, dan deed hij dat heel snel. Akkoorden uitzoeken, transponeren. Geen enkel genre, geen enkel liedje was voor hem te min. Van bijna alle muziek werd hij direct enthousiast. Hij ging meteen meespelen, hij wilde altijd weten hoe het in elkaar stak.
Hij was een goede bandleider, hij werd nooit boos, maar bewaarde altijd de vrede. Omgekeerd kon je ook niet boos op hem worden. De band was zijn leven. Voor die tijd heeft hij het nodige met zijn demonen te stellen gehad. Ik denk dat muziek maken hem daar deels overheen heeft geholpen. Delano was een fijn persoon. Altijd als ik op de Muziekschool kwam, was hij er al. Hij zat altijd op dezelfde plek. En die plek blijft nu leeg, dat gaat me zwaar vallen.’

Delano in 2022 op het Centraal Bureau van HVO-Querido

Delano in 2022 op het Centraal Bureau van HVO-Querido

Verdienste

François Rustveld is al sinds jaar en dag de begeleider van het muziekproject in Zuidoost en de coördinator van onze Muziekschool in Kwakoe. ‘Ik denk dat ik voor iedereen spreek,’ zegt François, ‘als ik beweer dat we met Delano onze spil en grondlegger hebben verloren. Het mooie hiervan is wel dat we gezamenlijk van overlast geven, Delano kreeg namelijk altijd boetes op straat, zijn doorgegroeid naar een succesvol muziekproject. Dat is voor een groot deel de verdienste van Delano. De muziekschool en alles wat er vandaag is, is om hem heen ontstaan. Wij hadden een respectvolle samenwerking opgebouwd. Delano was intelligent, nuchter, gedisciplineerd en accuraat. Zijn kracht was de muziek. Het liefst opereerde hij op de achtergrond. Zelfs op het podium was hij bescheiden. Hij sprak niet veel, hij was altijd goed voorbereid, een harde werker, we konden op hem rekenen.
Tijdens het spelen at hij nooit. Mede daarom was hij zo mager. Anderen konden dan ook niet eten, want Delano wilde nooit stoppen, maar doorspelen.
Iedereen wil dat de band doorgaat, maar het zal niet makkelijk zijn om een vervanger voor Delano te vinden.
Wij gaan bij het afscheid Adjossi doen, een liedje van Max Nijman. En natuurlijk iets van Bob Marley en Steel Pulse.’

Delano in Amsterdam Zuidoost, 2019

Delano in Amsterdam Zuidoost, 2019

Uitvaart

Het afscheidsmoment is op donderdag 28 juli 2022 van 13:00 tot 14:00 uur bij uitvaartcentrum Zuid, Fred Roeskestraat 91, 1076 EC Amsterdam.
De crematie vindt plaats op dezelfde dag van 15:45 tot 16:45 uur met aansluitend koffie bij De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126, 1097 GA Amsterdam.

Luisteren

In 2018 was Delano te gast bij onze eigen Radio De Verbinding. Kijk hier om deze uitzending terug te luisteren.
Delano schreef in 2019 het jaarlijkse kerstnummer van HVO-Querido, het even swingende als feestelijke Rondom de kerstboom.
Kijk hier voor een impressie muziek van Delano met Space Lightning op YouTube.

 

 

 

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.