Nieuws

DOOR-ART: unieke expositie in het Amsterdamse stadhuis

07 maart, 2024

Tussen 21 maart en 23 april 2024 vindt in het Stadhuis in Amsterdam een unieke tentoonstelling plaats. Alle werken in de expositie, genaamd DOOR-ART, zijn gemaakt door cliënten van HVO-Querido. De naam zegt het al: deuren, met alle betekenissen die deze voor mensen kunnen hebben, staan centraal.
Het thema ‘deuren’ kwam niet uit de lucht vallen: in mei 2023 organiseerde HVO-Querido de Parade tegen Dakloosheid in de Kromhouthal in Amsterdam. Een evenement waar tientallen organisaties samen kwamen met één doel: dakloosheid bestrijden. Op dit event konden bezoekers hun ideeën of perspectieven op het thema dakloosheid op twee deuren schrijven of tekenen. Deze deuren zijn, naast de werken die door cliënten van HVO-Querido zijn gemaakt, onderdeel van de tentoonstelling.

Dichtslaande en opengaande deuren

‘Het thema ‘deuren’ blijkt tot de verbeelding te spreken,’ zegt Elke Bücheler, coördinator kunst & cultuur bij HVO-Querido. ‘Daarom zijn we er na de Parade op een aantal locaties van HVO-Querido samen met cliënten op een artistieke manier mee verder gegaan. Een deur kan symbool staan voor veel dingen. Voor een thuis, maar ook bijvoorbeeld voor iets waar je tegenaan loopt of een deur die juist voor je opengaat.’

Inkijkje in de leefwereld van cliënten

Cliënten gaven allemaal op eigen unieke wijze invulling aan wat het concept ‘deur’ voor hen betekent. Het resultaat is vaak verrassend, onthullend, kwetsbaar, soms pijnlijk of grappig. Met dit inkijkje in de leefwereld van cliënten wordt getoond hoeveel kracht er in hen schuilt.

DOOR-Art van 21 maart tot 23 april in het Stadhuis van Amsterdam

DOOR-Art van 21 maart tot 23 april in het Stadhuis van Amsterdam

Kunst en identiteit

Els Luntz, teammanager Werk en Participatie: ‘Onze afdeling biedt mensen een fundament om een bestaan op te bouwen. Enerzijds door invulling van de dag te bieden en inkomen te genereren door werk, anderzijds door persoonlijke ontwikkeling en identiteitsvorming. Kunst is een krachtig middel om het leven vorm te geven en er zelf de regie over te voeren. Het biedt mensen een platform om zich te uiten en ruimte voor eigenheid, ontwikkeling en perspectief. Daarom is kunst een belangrijk onderdeel binnen de dagbesteding van HVO-Querido.’

Nationaal Actieplan Dakloosheid

Douwe van Riet, bestuurder HVO-Querido: ‘Met de expositie benadrukken HVO-Querido en de gemeente Amsterdam ook de gezamenlijke ambitie – vanuit het Nationaal Actieplan Dakloosheid – dat iedereen in Nederland in 2030 een thuis heeft.’
HVO-Querido is dan ook blij en trots dat de gemeente de kunstwerken in het Stadhuis wil exposeren.

De expo DOOR-ART is tussen 21 maart en 23 april te zien in de Centrale hal in het Stadhuis, Amstel 1 Amsterdam.
De toegang is gratis.

Neem hier alvast een kijkje!

  • Muziek van Isolde Fortuna en geproduceerd door idem-grey: ”Mirror Affirmations”, het eerste dat een vriendin tegen me zei toen ik de eerste versie van dit nummer aan haar liet horen. Van die post-its waar je positieve affirmaties opschrijft en dan op je spiegel plakt om dagelijks naar te kijken. Daar herkende ik me wel in.

    Naast muziek maken werk ik als vrijwilliger bij het Herstelbureau, een plek die vele deuren voor mij geopend heeft. De positieve affirmaties die ik op mijn spiegel plakte, veranderden ineens in collega’s die altijd klaarstaan om mij de ruimte te bieden die ik nodig had en heb om me verder te ontwikkelen.

  • Muziek van Lieselot: Ik ben Lieselot, deelneemster bij KWIK. In dit lied kom ik op voor mezelf en anderen die met veel onaangename gedachten en gevoelens worstelen in het dagelijks leven. De omgeving is vaak gericht op oplossingen aandragen, of staat klaar met een oordeel. In ‘Waardeloos’ hoeft er niks te worden opgelost. Met dank aan Alejandro (gitaar/arrangement), Andy (Studio Underground), Elke en Lies.
  • Zie hier een kort gesprek met Allard, filosoof en bezoeker van Centrum Robert Koch, waarin hij onder andere vertelt wat het thema ‘deuren’ bij hem oproept.
  • Voor meer informatie, zie deze folder met foto’s van veel van de kunstwerken en achtergrondinformatie over waar ze werden gemaakt.

 

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.