Nieuws

Wonen eerst

03 juni, 2022

Op het Housing First evenement gisteren in Utrecht heeft Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gesproken over de plannen van de regering om dakloosheid aan te pakken.

Van Ooijen, minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) hebben hierover namens het kabinet een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Huisvesting is de kern van de vernieuwde aanpak. Daarnaast komt er meer aandacht voor de samenhang tussen financiële problematiek en dakloosheid. De focus ligt hierbij op ‘wonen eerst’ en op preventie mét passende en flexibele begeleiding op maat, aldus de kamerbrief.

Acuut woningzoekenden

‘Het betekent dat dakloze mensen niet langer als cliënten maatschappelijke opvang worden gezien. Maar als mensen die een permanente eigen woonplek nodig hebben. Dus met een huurcontract dat op hun naam staat en passende ambulante begeleiding op maat,’ aldus de staatssecretaris. Hij riep tevens op om ervaringsdeskundigheid beter te incorporeren in de aanpak van dakloosheid.

Publiek tijdens het Housing First evenement

Publiek tijdens het Housing First evenement

Grote rol Expertisecentrum

Dat is goed nieuws en geeft kansen om ook in Amsterdam met extra energie te werken aan de aanpak van dakloosheid. Op het evenement had het Expertisecentrum van HVO-Querido een groot aandeel. Viola Stekelenburg heeft een expertpanel geleid waarin onder meer Valerie Boogaard als deskundige zat. Daarin ging het over het opschalen van Housing First en onze visie hierop. Daarnaast hebben Marije van Elst en Axel Rueb als experts Housing First-workshops geleid. Odette Hensen van ons Herstelbureau een workshop gegeven over ervaringsdeskundigheid.
De dag is georganiseerd door Irma Baars en Tessa Hamers, werkzaam bij HVO-Querido en lid van de kerngroep Housing First Nederland.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.