Op 1 december 2015 gaat in Amsterdam de winteropvang voor dak- en thuislozen weer van start. Elke winter biedt de gemeente samen met de opvanginstellingen extra opvangcapaciteit. Deze keer vindt de winteropvang plaats in de voormalige Sint Hubertusschool aan de Reinaert de Vosstraat in Bos en Lommer. De winteropvang duurt tot 1 april 2016. In de voormalige school in Amsterdam West is plaats voor 350 dak- en thuislozen.
Twee coördinatoren die zich intensief bezighouden met de organisatie van de winteropvang, Marije Hondeman (Leger des Heils) en Mike Tuijn (HVO-Querido), vertellen wat dit betekent.
‘De winteropvang? Dat is aanpoten! Het begint al met de voorbereidingen. In een paar weken tijd moet de opvanglocatie helemaal gereed gemaakt worden. Dat betekent schoonmaken, bestellingen doen, inrichten, een taakverdeling afspreken en zorgen dat iedereen goed op de hoogte is van wat er gaat gebeuren.
Daarbij hebben we het niet alleen over onze directe collega’s en medewerkers van andere organisaties. Ook de media horen daarbij. Ieder jaar opnieuw is er – gelukkig – veel belangstelling van de pers voor de opvang van mensen die op straat leven.
Nergens terecht
Ieder jaar blijkt maar weer dat er veel mensen in Amsterdam zijn die het niet zelfstandig redden. Die van adres naar adres zwerven en soms de nacht buiten moeten doorbrengen. In de zachte winter van 2014-2015 maakten nog altijd ruim 200 mensen per nacht gebruik van de opvang. We zien dan mensen die al langere tijd geen huis meer hebben, maar ook nieuwkomers. Mensen met keurige kleding en mooie tassen, maar die nergens meer heen kunnen. Niet bij vrienden, niet bij familie, nergens. Iedereen laat ze in de steek. Ze kunnen alleen bij ons terecht. Dat raakt ons nog steeds. Het gevoel: dat had mij ook kunnen overkomen.
De opvang is trouwens sober. Er staat een bed, je kunt een douche nemen, er is eten ‘s avonds en ‘s morgens. Maar that’s it. Niemand slaapt hier voor zijn plezier.
Buren
We maken altijd werk van een goed contact met de buren. Buurtbewoners moeten er soms even aan wennen dat wij voor vier maanden in hun straat komen. Toch blijkt het altijd mee te vallen. We werken bijvoorbeeld met strikte huisregels. Als mensen ‘s avonds eenmaal bij ons binnen zijn, gaan ze niet meer naar buiten: dan verliezen ze hun plek voor de nacht. En overdag is het niet toegestaan om in de omgeving van de opvang rond te hangen.
We krijgen bovendien vaak hartverwarmende reacties van mensen, bijvoorbeeld buurtbewoners die als vrijwilliger mee willen helpen. Of mensen die spullen beschikbaar stellen. De mensen die van de winteropvang gebruikmaken zijn er erg blij mee.
Samenwerking
Dat is ook dé manier om de winteropvang te laten slagen: samen krijgen we het voor elkaar. Gebruikers van de winteropvang, buurtbewoners, de gemeente Amsterdam, de GGD, het Leger des Heils, de Volksbond, HVO-Querido – iedereen draagt zijn steentje bij en samen komen we die winter door!’