Verhalen

Willem Barentsz op De Roggeveen

14 september, 2007

Er kijkt een jongetje vanaf de muur van onze gezinsopvang De Roggeveen over zee. Het ventje maakt deel uit van een serie reusachtige muurschilderingen over Willem Barentsz. Die staan sinds kort op de achterkant van De Roggeveen, aan de Van Diemenstraat.

De schilderingen verrijzen in opdracht van stadsdeel Westerpark en met medewerking van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Ze laten op drie achtereenvolgende gevels taferelen zien uit het leven en de omgeving van Willem Barentsz, zeeheld pur sang.
De Roggeveen ligt immers in de zeeheldenbuurt. De Roggeveenstraat is genoemd naar de ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen (1659-1729) die in 1721 naar de Grote Oceaan vertrok en o.a. de Paaseilanden ontdekte. Willem Barentsz is naar moderne maatstaven een beschaafde zeeheld. Hij was geen piraat die met zilvervloten thuiskwam, noch een vechtlustige admiraal die armada’s naar de kelder joeg of brutaalweg ergens een ketting kapot voer.

Muurschildering op De Roggeveen met scènes uit het leven van Willem Barentsz

Muurschildering op De Roggeveen met scènes uit het leven van Willem Barentsz

Behouden huis

Willem Barentsz (1550-1597) was een ontdekkingsreiziger en cartograaf. Hij deed drie pogingen om langs het noorden van Europa en Azië in Indië te komen. Tijdens zijn laatste reis  raakte zijn schip in het ijs bekneld. Noodgedwongen overwinterde hij op Nova Zembla in een uit scheepsdelen gebouwde hut, het Behouden Huys. Je reinste Hollandse mythe.

Er kijkt een jongetje met een kijker over zee vanaf de achterkant van De Roggeveen

Er kijkt een jongetje met een kijker over zee vanaf de achterkant van De Roggeveen

Ontdekkingsreiziger

Barentsz in vol ornaat, het kleine Holland en het verre Nova Zembla, schepen, het behouden huis, de wind en de zon, delen van oude zeekaarten, zeehonden en talloze vissen. Ze staan sinds kort allemaal haarfijn op de muren van De Roggeveen.

Er wonen gemiddeld meer dan honderd kinderen in onze vrouwen- en gezinsopvang De Roggeveen. Daar is vast wel een ontdekkingsreiziger bij.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.