Nieuws

‘Ik ontdekte snel dat werken met mijn ervaring iets voor mij is’

15 maart, 2021

Charda Stuivenberg is op 5 maart gestart met de MOED-opleiding van Howie the Harp. Via het Herstelbureau van HVO-Querido kwam ze daar terecht. ‘Ik volgde er de cursus Werken met Eigen ervaring om te ontdekken of het werken met mijn ervaring iets voor mij kon zijn. Tijdens de derde dag wist ik: dit is wat ik wil. Bovendien was ik verliefd geworden op het Herstelbureau.’

Charda is nu vrijwilliger bij het Herstelbureau en geeft er trainingen. Ze is de MOED-opleiding gaan doen, omdat ze graag meer wil. ‘Dit brengt me wellicht een stap dichterbij om bij het Herstelbureau beroepsmatig als trainer met ervaringsdeskundigheid aan de slag te gaan.’

Wat leer je er?

MOED is een opleiding van een jaar voor mensen die al werkzaam in de maatschappelijke sector en hun ervaring op deskundige wijze willen toepassen in hun werk. Charda vertelt wat ze er onder andere gaat leren: “Naast theoretische kennis, doen we er collectieve ervaringskennis op. Dat betekent dat ik verhalen van medestudenten hoor en daardoor meer kennis krijg over hun ervaring en hoe je dat in kunt zetten.” Ze vertelt dat ze zelf ervaringsdeskundige is op het gebied van complexe PTSS.
De studenten komen een keer per twee weken fysiek of online bij elkaar. Ze krijgen veel opdrachten. Charda noemt een voorbeeld: ‘Kwartiermaken is een opdracht. Dat houdt in dat je bij een andere organisatie dan waar je werkt, vertelt wat de inzet van ervaringsdeskundigheid voor meerwaarde kan hebben.’

Eerste indruk?

Charda vertelt over haar eerste indruk: ‘We hebben een leuke groep. En ook de docenten Pieter, Gerda en Cecile zijn erg fijn. Ik vind het een heel prettige plek om allerlei mensen uit het vak te leren kennen, een beter beeld te krijgen van het werkveld en mijn netwerk uit te breiden.’

Hoe gaat dit in coronatijd?

Wanneer ze bij elkaar komen, zijn de 16 studenten momenteel verdeeld over twee lokalen. ‘In een lokaal staat de docent, in het andere lokaal volgen we de docent via een online verbinding. Tijdens de dag wisselt de docent.’ Ze is trouwens niet de enige van het Herstelbureau die de opleiding in Rotterdam volgt. Ook vrijwilligers Saira en Elwin zijn gestart.

Op de foto van achter naar voren: Charda, Elwin, Saira

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.