Nieuws

Voor hete vuren

Tags: acm-cosm
09 februari, 2018

Acht vrouwen van onze afdeling ACM hebben samen een prachtig kookboek gemaakt. Onder de titel ‘Voor hete vuren, wereldse vrouwen koken wereldse gerechten’ is het boek gisteren in kleine kring gepresenteerd.

Het ACM (Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel) begeleidt mensen die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Bij mensenhandel denk je al snel aan geweld, onderdrukking en andere doffe ellende. En dat is allemaal waar, maar er is meer, er zijn ook tal van andere aspecten in het leven van slachtoffers van mensenhandel die onze aandacht verdienen. Met dit kookboek wil het ACM laten zien dat de vrouwen die men ondersteunt zoveel meer zijn dan alleen slachtoffer. Het zijn krachtige vrouwen die hard bezig zijn om weer iets moois van het leven te maken.

Carlijn van Hengstum

Trots

Trajectbegeleider ACM Carlijn van Hengstum, initiatiefnemer van het kookboek en de onvermoeibare drijvende kracht achter de realisatie daarvan (want er zit veel bloed, zweet en tranen tussen een goed idee en het moment dat een boek daadwerkelijk van de pers rolt) is tevreden met het resultaat, maar is nog veel meer verguld met het feit dat de vrouwen die het boek hebben gemaakt daar zelf zo trots op zijn.
‘Zo kunnen we laten zien dat deze vrouwen heel veel in hun mars hebben. Als je hier rondloopt is het niet mistroostig, er wordt er veel gelachen, er wordt geleefd. Het zijn over het algemeen hele vitale, positieve en levenslustige vrouwen. Op de gangen komen je hier de heerlijkste geuren uit de hele wereld tegemoet. De passie voor koken is een van de dingen die de vrouwen gemeen hebben. Door dat talent te benadrukken, willen we laten zien dat er meer is dan het slachtofferschap. Mensen zijn altijd meer dan het etiket dat wij erop plakken.’
‘Slachtoffer is niet wat je bent, maar iets wat je – helaas – overkomt. Het definieert je niet,’ vult teammanager Petra Bakker aan.

Recepten en verhalen

In het kookboek vinden we recepten uit Nigeria, Mongolië, Thailand, Colombia, Suriname, Marokko en Bulgarije. De meeste vrouwen geven recepten voor drie gerechten uit hun land, zodat je makkelijk een hele maaltijd kunt maken.
Elke serie recepten wordt voorafgegaan door een interview met de betreffende vrouw door Eva Hoeke, onder meer columniste van de Volkskrant. Deze korte, lichte en vaak humoristische verhalen geven de recepten de nodige context. In enkele rake observaties weet Hoeke de vrouwen tot leven te wekken. Het gaat daarbij natuurlijk over koken, de landen van herkomst en over familie, want de meesten hebben de kookkunst van hun moeder of oma geleerd. In de meeste verhalen wordt het ook persoonlijk en vertellen de vrouwen over mooie herinneringen en over hun dromen en verwachtingen voor de toekomst.
Voor hete vuren bevat niet alleen lekkere recepten en mooie verhalen, het ziet er ook nog eens prachtig uit qua fotografie en vormgeving.

 

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.