Nieuws

Bestuurssecretaris tussen actie en bezinning

22 september, 2022

Riemke Voskuil is per 15 augustus de nieuwe bestuurssecretaris van HVO-Querido. Ze is lid van ons managementteam en ze geeft leiding aan het Bestuursbureau. Dat bestaat uit het bestuurssecretariaat, de klachtenfunctionarissen en de bedrijfsjurist.

Riemke Voskuil (1983) groeide op in Den Haag waar ze de hbo-opleiding Personeelsmanagement voltooide. Na een baan bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verhuisde ze naar Wormerveer. Vervolgens werkte ze ruim veertien jaar in diverse functies bij de gemeente Amsterdam, met name in het sociaal domein.

Van alles wat

‘Als kind wist ik niet precies wat ik wilde worden,’ vertelt Riemke. ‘Ik vond dit leuk en dat ook. Dat past eigenlijk wel bij deze functie van bestuurssecretaris, het is van alles wat. Net als HVO-Querido zelf eigenlijk. Wij zijn ook heel breed en gevarieerd. Van de opvang van vluchtelingen tot zorg voor slachtoffers van mensenhandel, van winteropvang tot beschermd wonen. In Amsterdam en in de regio.

Riemke Voskuil, bestuurssecretaris HVO-Querido

Riemke Voskuil, bestuurssecretaris HVO-Querido

Er toe doen

Dat ik in het MT zit, vind ik niet zo belangrijk. Zo kun je ernaar kijken, maar dat doe ik niet. Ik vind het gewoon leuk om op een plek in de organisatie te zitten waar verschillende disciplines bij elkaar komen: beleid, financiën, personeel, strategie en bestuur. Zelf hoef ik niet zo nodig in de schijnwerpers te staan. Maar ik wil wel werk doen dat er toe doet.
Zelf lever ik natuurlijk niet direct zorg, maar ik kan er wel aan bijdragen dat we als HVO-Querido de juiste koers varen. Zodat cliënten goede ondersteuning krijgen. Je kunt in mijn functie wel invloed uitoefenen.

Goede verhalen

Vanuit mijn werk bij de gemeente kende ik HVO-Querido natuurlijk. Ik heb er altijd goede verhalen over gehoord. Bovendien heeft mijn zus hier gewerkt. Zij had ook altijd goede verhalen. Zij werkte bij Opvanghotel Osdorp, de Varikstraat en het Judith van Swethuis. Nu niet meer hoor, anders had ik niet gesolliciteerd.

Actiegericht

Mijn eerste indruk? De ontvangst is heel warm. Iedereen is open, behulpzaam en betrokken. Mensen werken bij HVO-Querido vanuit een bepaalde overtuiging, vanuit hun passie. Ik heb bovendien het gevoel dat iedereen graag aan de slag wil. De actiegerichtheid is hier hoog. Er wordt hard gewerkt. Daar houd ik wel van, een beetje aanpakken. Het is de kunst om de juiste balans te vinden tussen actie en bezinning.
Je merkt weinig van hiërarchie bij HVO-Querido. Ik vind het bestuur en de directie heel toegankelijk en benaderbaar. Maar ik zit er dichtbij, ik vraag me af of mensen op de werkvloer dat ook zo ervaren. Dat ze makkelijk zeggen: Hé, Douwe, zus of zo.

Besluiten

Vanuit mijn rol als bestuurssecretaris ben ik aan het zoeken hoe we besluitvorming beter en helderder kunnen maken. Zodat je iedereen goed kunt uitleggen waarom je welke besluiten op een bepaald moment neemt. Op een efficiënte manier en in samenhang en verbinding met de organisatie de juiste besluiten nemen ten bate van onze cliënten. Zodat het bijdraagt aan waartoe wij op aarde zijn. Wij werken met gemeenschapsgeld, dus alles moet transparant, volgens de regels. En met zo min mogelijk bureaucratie.
Uiteraard ben ik van plan om op veel verschillende locaties van HVO-Querido een kijkje te gaan nemen en persoonlijk kennis te maken. Er staan al afspraken in de agenda, maar het is er de eerste vijf weken nog niet van gekomen.

Plus en min

Ik zeg niet dat alles bij HVO-Querido helemaal toppie is, maar een paar weken is te kort om nu al te zeggen: dat heb je niet goed geregeld. Je hoort wel eens wat, maar dan heb je het van horen zeggen, niet uit eigen ervaring. Ik kan nu ook nog niet zeggen of iets een incident is of een patroon. Wel denk ik dat de organisatie wat meer structuur en duidelijkheid in de besluitvorming kan gebruiken.
Wat is echt geweldig vind is het onboardingsprogramma. Dat is een hele fijne en goede manier om de organisatie te leren kennen. Je krijgt inzicht in de systemen en de processen, je leert hoe alles werkt. Daar is echt goed over nagedacht.

Lachen

Prettig werken is belangrijk. Op een goede werkdag heb ik iets voor elkaar gekregen. Iets is gelukt, een probleem is geen probleem meer. Maar je moet ook met plezier werken, er moet gelachen kunnen worden. Juist met elkaar breng je iets tot stand en met elkaar gaat het er liefst een beetje vrolijk en gezellig aan toe.’

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.