Nieuws

Passantenhotel Boerhaave geopend

17 september, 2003

Zorgwethouder Hannah Belliot heeft op 17 september 2003 het nieuwe Passantenhotel van HVO-Querido aan de Tweede Boerhaavestraat officieel geopend.

Het Passantenhotel is geen gewoon hotel. Het is een gesubsidieerde instelling voor de tijdelijke opvang van zestig daklozen. De nadruk ligt meer op dienstverlening dan hulpverlening. Het passantenhotel spreekt dan ook liever van hotelgasten dan van cliënten. Indien noodzakelijk verwijzen medewerkers van HVO-Querido hotelgasten door naar hulp- of zorgverlening. Het passantenhotel is bedoeld voor daklozen die zichzelf goed kunnen redden. Mensen die zich kunnen aanpassen aan de huisregels en genoeg geld hebben om de overnachting vooruit te betalen.

Kunnen kiezen

Gasten van de Boerhaave kunnen kiezen uit één- of meerpersoonskamers, wel of geen tv en wel of geen ontbijt, lunch en diner. Niet alleen biedt het passantenhotel een uitbreiding van de capaciteit aan opvangplaatsen in Amsterdam, het komt tevens tegemoet aan een lang gekoesterde wens van daklozen: privacy en de mogelijkheid om te kunnen kiezen.

Wethouder Belliot opent het Passantenhotel

Wethouder Belliot opent het Passantenhotel

Mooie man

Hannah Belliot verrichte de officiële opening met een symbolische handeling. Zij plantte een kersenboompje op de binnenplaats. In haar toespraak feliciteerde zij zichzelf, de gemeente, de stad, HVO-Querido en de Amsterdamse dak- en thuislozen met de aanwinst van zo’n mooi nieuw Passantenhotel. Zij benadrukte echter dat je er met een mooi gebouw – hoe fraai ontworpen en verzorgd dan ook – niet bent. De wethouder vergeleek dit met een mooie man die niet van je houdt, leuk om naar te kijken maar je hebt er niets aan. Het gaat volgens Belliot bij het Passantenhotel en alle andere opvangvoorzieningen in de stad vooral om de aandacht, toewijding en liefde waarmee medewerkers het gebouw kleur en invulling geven.

Maatregelen

De gemeente Amsterdam en het Zorgkantoor grepen de opening van het Passantenhotel aan om een pakket maatregelen te presenteren voor de opvang van dak- en thuislozen met grote gezondheidsproblemen. Het gaat daarbij onder meer om daklozen met schizofrenie, chronisch verslaafden en zwerfjongeren met handicaps. Volgens Martien Bouwmans van het Zorgkantoor hebben deze mensen specifieke zorg nodig en horen niet in de reguliere maatschappelijke opvang. Een en ander resulteert in een uitbreiding van de bestaande opvangcapaciteit met ruim honderd plaatsen en aanvullende zorg en begeleiding voor nog eens tweehonderd mensen die nu al in een opvangvoorziening verblijven.

Deel dit bericht:

Wethouder Belliot opent het Passantenhotel

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.