Verhalen

Mijn favoriete plek in de wijk

28 juni, 2021

Voor iedereen die woont of dagbesteding heeft bij HVO-Querido in Amsterdam Nieuw-West is een fotowedstrijd georganiseerd met het onderwerp ‘mijn favoriete plek in de wijk.’ Ramon Gomes en Iman Haji, respectievelijk bewoner en psychiatrisch verpleegkundige van de Aak, zijn hierbij in de prijzen gevallen.

‘Gomes is een Portugese naam, maar ik heb verder niks met Portugal, ik spreek de taal niet eens, ik ben geboren en getogen in Amsterdam,’ vertelt Ramon (1961). ‘Ik ben in de stad geboren, aan de Geldersekade en grotendeels opgegroeid in Amsterdam Noord.
Als kind wilde ik profvoetballer worden. En ik voetbalde best aardig hoor, al zeg ik het zelf. Ik heb bij IJ-boys, bij D.W.V. (Door Wilskracht Verkregen) en bij Ajax gespeeld, maar tot prof heb ik het niet geschopt. Ik heb veel verschillende banen en baantjes gehad, ik ben dakbedekker geweest, automonteur, heb in een kledingmagazijn gewerkt en nog veel meer.

Prettig

Ik woon nu alweer vijf jaar bij de Aak, hiervoor heb ik onder meer bij de Veste gewoond en ook via BWA.* Ik heb kanker gehad en ik zit in een rolstoel, ik kan nu niet meer op mezelf wonen. Ik vind het wel prettig bij de Aak. Elke woensdag komt Mirjam hier voor de dagbesteding en dan help ik haar een beetje.’

Ramon op de prijswinnende foto

Motiveren

‘Je helpt haar een beetje!?,’ interrumpeert Iman, die inmiddels zes jaar bij de Aak werkt. ‘Man, dat is echt veel te bescheiden, je bent haar assistent, zonder jou gaat het feest niet door! Ik voel me echt verantwoordelijk voor de dagbesteding, ik probeer zoveel mogelijk mensen te stimuleren en te motiveren om daar aan mee te doen. Je bed staat er straks ook nog, zeg ik altijd. Stimuleren is misschien zwak uitgedrukt, ik bedreig ze gewoon! Gelukkig kan ik dat maken, bewoners pikken het van mij,’ vertelt Iman lachend. ‘Veel bewoners hebben wat moeilijkheden met opstarten, ze hebben af en toe geen puf, maar achteraf zijn ze bijna altijd blij dat ze toch naar de dagbesteding zijn geweest. Even iets anders, andere prikkels, even iets leuks doen. ’

Trots

Als Ramon iets aan de Aak zou willen veranderen en aanpakken zijn dat de problemen met drugsgebruik. ‘Het zou beter zijn voor de sfeer in huis. Ik weet waar ik over praat,’ aldus Ramon. ‘Ik heb zelf gebruikt. Heroïne, dat doe ik al heel lang niet meer. Met cocaïne ben ik wat langer doorgegaan, maar dat gebruik ik ook niet meer. Ik ben er van afgestapt en daar ben ik trots op.’
‘Ik vind het ook lastig,’ vult Iman aan. ‘Wij gedogen hier drugsgebruik, maar het gaat eigenlijk tegen mijn principes in. Ik ben juist verpleegkundige geworden om mensen beter te maken. Drugs horen daar niet bij. Ik heb daar een keer een professioneel dilemma over geschreven.’

Prijs

De prijswinnende foto is een coproductie. Ramon heeft het idee bedacht, geposeerd en de motivatie geschreven (Waarom is dit een fijne plek? De Vomar is top! Ze hebben er alles behalve scheermesjes…) en Iman heeft de foto gemaakt.
Als prijs krijgt Ramon een foto naar keuze geprint op canvas.

Kijk voor alle inzendingen en het juryrapport op Binnenrijm.

 

* BWA staat voor Begeleid Wonen Amsterdam. Deze voormalige afdeling van HVO-Querido aan de P.C. Hooftstraat is te beschouwen als een voorloper van onze huidige ambulante teams.

Deel dit verhaal:

Iman en Ramon

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.