Bij de Aalbersestraat wonen Amsterdammers die een beschermde woonvorm en begeleiding nodig hebben. Wij vangen mensen op met psychiatrische ondersteuningsvragen, met een achtergrond van dak- en thuisloosheid, al dan niet met een forensische maatregel en/of verslavingsproblematiek. Wij vangen mensen op die harddrugsvrij zijn en willen blijven.
Woonsituatie
Wij zijn een beschermd wonen locatie, gevestigd in een voormalige kerk in Geuzeveld. We hebben ruimte voor 30 bewoners, die een studio krijgen met daarin eigen sanitaire voorzieningen en een eigen keukenblok. De wasmachines worden gedeeld. Een deel van de studio’s is rolstoeltoegankelijk. Er is een algemene huiskamer en keuken waarin activiteiten aangeboden worden.
Doel verblijf
Het doel van de begeleiding is bij te dragen aan het herstel van de cliënt. Wij zijn een ontwikkelingsgerichte voorziening. Dit betekent dat wij de bewoners begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijke woonvorm. We kijken hierbij ook naar alternatieve woonvormen, gezien de krapte op de woningmarkt in Amsterdam. Het streven is dat we dit binnen maximaal 3 jaar bereiken.
Aalbersestraat
Begeleiding en zorg
Vanuit een integrale benadering kijken we naar de héle mens: het fysieke, het mentale en het sociale zijn verbonden. De begeleiding is krachtgericht, persoonlijk en gericht op deelname aan de maatschappij naar eigen kunnen. We hebben aandacht voor alle leefgebieden. We werken volgens de vijf krachtprincipes.
In nauwe samenwerking met een behandelteam van Inforsa (onderdeel van Arkin) bieden we bewoners een gestructureerd 24-uurstraject aan. Het aanbod en de werkwijze zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de meest effectieve manier om deze mensen te begeleiden (weer) zo zelfstandig mogelijk te gaan deelnemen aan de maatschappij.
Specialisatie
Wij hebben expertise op het bieden van begeleiding aan mensen met een forensische achtergrond. We brengen de risicofactoren in kaart en zetten interventies in om recidive te verminderen of voorkomen.
Wij geloven en blijven geloven in de bewoner zoals die is en kan zijn. Fouten maken mag en hoort bij herstel en ontwikkeling. We staan voor een positief leefklimaat, waarin aandacht is voor de wil en wensen van de bewoners. Door contact, vertrouwen en geduld willen we een veilige omgeving bieden en persoonlijke groei stimuleren. Bureaucratie, beheersing en repressie houden we waar mogelijk buiten de deur. Wij nodigen zowel bewoners als elkaar uit om geregeld samen na te denken over het leefklimaat en ons functioneren.
De Thuiskomst
Aan de Aalbersestraat is ook De Thuiskomst gevestigd. Deze voorziening voor langdurige zorg van HVO-Querido heeft een eigen telefoonnummer: (06) 15 41 19 48.
Het pand is aan de achterzijde begrensd door de Stadsmuur West, een kunstwerk van Rob Birza