Verhalen

Lekker op de fiets naar je werk

04 december, 2018

Restaurant Freud in de Spaarndammerstraat, al bijna twaalf jaar een begrip in Amsterdam, doet mee aan StreetSmart Amsterdam en haalt in de actiemaanden november en december geld op voor dit goede doel. Streetsmart steunt op zijn beurt deelnemers van Freud. Bijvoorbeeld door ze een fiets te geven voor hun woon-werkverkeer.

‘Wij zijn een sociale firma,’ vertelt Daniëlle Driest, die als teammanager bij Roads verantwoordelijk is voor restaurant Freud, ‘een leer- werkbedrijf waar mensen met een psychiatrische en/of verslavingsachtergrond werkervaring opdoen. Wij proberen er voor de mensen te zijn en als je dan door StreetSmart wordt gevraagd om te helpen, dan help je. Want helpen, dat is eigenlijk ook wat wij doen.
Wat natuurlijk ook scheelt: wij kennen HVO-Querido goed, we hebben onder onze zeventig deelnemers vrij veel klanten van HVO-Querido, de samenwerking is goed. Dat maakt StreetSmart ook vertrouwd.

Kwetsbaar

Bij Freud hebben we allerlei verschillende mensen van HVO-Querido als deelnemer aan het werk. Van mensen die echt dakloos zijn en nog op straat leven, mensen met een enkelband en mensen die al lang een huis hebben en voor wie wij een deel van de structuur in hun leven zijn, een stabiele factor. Wij bieden een veilige sfeer voor mensen met verschillende achtergronden. Iedereen mag er zijn en mag zich kwetsbaar opstellen. Dat werkt, deelnemers voelen die mentaliteit en tonen zich vaak heel betrokken bij de zaak. Als er iemand uitvalt, zijn er bijna altijd anderen die de dienst willen overnemen.

Daniëlle en Paul (met zijn fiets) voor restaurant Freud

Daniëlle en Paul (met zijn fiets) voor restaurant Freud

Goed eten

We hebben mensen in de keuken nodig, maar ook mensen in de bediening en afwassers. Voor veel deelnemers spreekt de keuken het meest tot de verbeelding, maar iedereen begint in de dagploeg. Ze kunnen we rustig kennismaken en hoeven we niemand te overvragen. Freud is een serieus restaurant, goed eten verzorgen in een fijne ambiance voor onze gasten staat bij ons op de eerste plaats.

Praktisch

Het project met StreetSmart, waarbij ze onze deelnemers een fiets geven om naar hun werk te komen, loopt al een tijdje. Ik denk dat zo’n 30 tot 35 mensen van ons inmiddels een fiets hebben gekregen. Echt een goed en praktisch initiatief,’ aldus Daniëlle Driest.

Blij

Paul is een van de deelnemers van Freud die onlangs een fiets kreeg van StreetSmart. Hij woont in Amsterdam Oost, in een zijstraat van de Dappermarkt, waar hij wordt begeleid door de collega’s van team Beschermd wonen Indische buurt van HVO-Querido.
‘In februari woon ik daar alweer twee jaar,’ vertelt Paul, ‘een fijne woning en Oost is een gezellige buurt. Tot voort kort kwam ik lopend naar Freud, dat is best een tippel. Je loopt mij of meer in een rechte lijn, onder het Centraal Station langs, maar het is toch een klein uurtje lopen. Op de fiets doe ik er twintig minuten over. Ik ben heel blij met mijn fiets.

Burgemeester

Vijf ochtenden in de week werk ik hier. Ik ben de fietskoerier voor de catering. Dat doe ik op een andere fiets hoor, een elektrische met een bak. Ik breng lunches en dat soort dingen naar allerlei verschillende organisaties. Onder andere naar de burgemeester, naar wethouders, ik kom eigenlijk overal.’

Deel dit verhaal:

Daniëlle en Paul

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.