Verhalen

‘Je hoort er gewoon bij’

15 maart, 2022

In Haarlem kun je bij de gemeenteraadsverkiezingen stemmen op Rob Hoogstraten. Onder de noemer ‘maak me blij, stem op mij’ staat hij op de vijftiende plaats van de SP.

We kennen Rob Hoogstraten nog van zijn claim van vijf jaar geleden. ‘2018 wordt mijn jaar,’ beweerde hij toen. Gedurende dat jaar deed hij op onze website verslag van zijn zoektocht als dakloze naar een huis. Dat is hem toen gelukt. Hij vond een woning in Bentveld bij Zandvoort. Maar inmiddels woont hij weer in Haarlem. In Joops Hotel aan de Lange Veerstraat om precies te zijn. Dit hotel is tot 1 juli van dit jaar in gebruik als opvanglocatie voor dak- en thuislozen. Er wonen vooral mensen die eerder op het schip de Aurora verbleven.

Drukte

‘Die woning in Bentveld was niks voor mij,’ vertelt Rob, ‘die had ik nooit moeten accepteren. Veel te stil. Ik houd juist van een beetje reuring, van de stad. Drukte wil ik, geen bos. Ik voelde me daar niet happy. Een huis moet goed voelen. Achteraf gezien was ik er toen nog niet klaar voor. Mijn therapie was nog nauwelijks begonnen. Nu loop ik bij GGZ inGeest aan de Wilhelminastraat. Ik hoop van hier naar de RINW te gaan en dan na pakweg twee jaar weer op mezelf te wonen.

Rob Hoogstraten met zijn eigen verkiezingsposter

Rob Hoogstraten met zijn eigen verkiezingsposter

Gemeenteraadsverkiezingen

Ik heb me verkiesbaar gesteld bij de gemeenteraadsverkiezingen omdat ik het belangrijk vind dat iedereen in de raad moet worden vertegenwoordigd. Als dakloze mag je er zijn. Je hoeft je niet te verstoppen, je bent niet meer of minder dan een ander. Jij bent Haarlemmer. Je hoort er gewoon bij.
Bij de SP sta ik op de vijftiende plek op de kandidatenlijst. Dat is niet de laatste plaats. Onze lijstduwer is Renske Leijten, van de Tweede Kamer. Hopelijk maken alle dak- en thuislozen uit Haarlem gebruik van hun stemrecht.

Huisvesting

Als dakloze ken ik het circuit goed. Ik weet wat de knelpunten zijn, waar mensen tegenaan lopen. Ik wil dat mensen goed worden opgevangen en fatsoenlijke zorg krijgen. Een menselijke behandeling en goede begeleiding. Want het kan altijd beter. Daarnaast zet ik me in voor armoedebestrijding en huisvesting. Onderwerpen die dicht bij elkaar liggen. In Joops Hotel zit ik in de binnenstad van Haarlem. Als je ziet wat hele gewone huizen hier moeten kosten… Dan denk ik: wat voor baan moet je in godsnaam hebben om te kunnen wonen?

Meepraten

Joops Hotel is op zich goed hoor. We doen heel veel zelf. Het is een soort begeleid wonen. Alleen de wifi is bar slecht. En dat is als dakloze geen luxe, maar een levensbehoefte. Alle zaken die je met instanties moet regelen gaan online.
In het hotel zit ik in de kerngroep, dat is een soort cliëntenraad. Wij zijn redelijk fanatiek. Meedenken en meepraten, dat zit mij in het bloed.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.