Verhalen

In hart en nieren

01 augustus, 2012

​Dat sporten goed doet en mensen een lekker gevoel geeft, weten we. Daarom probeert HVO-Querido ook haar cliënten te stimuleren te gaan sporten. Evelien (28), sinds ruim een half jaar cliënt van De Roggeveen en fanatiek sporter, vertelt enthousiast over de rol van sport in haar leven.

Tot voor kort woonde Evelien bij een tante en haar kinderen in huis. Zij moesten vanwege een onderhoudsbeurt aan de woning verhuizen en kregen een urgentieverklaring. Daar hoorde Evelien echter niet bij omdat ze er niet stond ingeschreven. ‘Daardoor ben ik uiteindelijk met schulden op straat terechtgekomen. Nu woon ik gelukkig in De Roggeveen. Ik vind het wonen hier prima te doen en word hier goed geholpen met mijn problemen. Ik zie het als een mogelijkheid voor hulp waar je gebruik van moet maken om uit je problemen te komen, bijvoorbeeld de schuldhulpverlening. Ik wil hier niet 4-5 jaar verblijven, maar je moet wel een plan hebben.’

Sport

‘Eigenlijk heb ik altijd wel van sport gehouden, maar toen ik enkele jaren te zwaar werd, was dat voor mij een goede reden dit weer op te pakken.’ Sindsdien is Evelien al tegen de 50 kilo kwijt.
‘Nu ik in De Roggeveen woon, sport ik veel intensiever, wel twee tot drie keer per week. Dat doe ik met mijn buurvrouw bij de sportschool. Maar daarnaast doe ik zoveel mogelijk mee met de sportactiviteiten die worden geboden door De Roggeveen.’

Evelien, sporter in hart en nieren, bij De Roggeveen

Evelien, sporter in hart en nieren, bij De Roggeveen

Goed aanbod

‘Het aanbod van sportactiviteiten vind ik prima. Ik ga zoveel mogelijk mee. Zwemmen, kickboksen, fitness, steps, spinning etc. Omdat ik geen dagbesteding heb, heb ik er behoefte aan mijn energie te gebruiken zodat in goede conditie blijf en ’s avonds ook een voldaan gevoel heb. Ik probeer altijd zoveel mogelijk dames van hier te strikken om mee te doen. Samen sporten maakt het leuker. Maar vaak is er geen oppas geregeld voor de kinderen en moeten veel vrouwen toch afhaken. En dat is jammer. Want de activiteiten zijn gratis, je wordt gehaald en gebracht en dat zijn wel goede zaken voor de cliënten van hier, die vaak met financiële problemen van doen hebben.’

Nieren

‘Mijn nieren zijn gekrompen, waardoor ze niet meer goed functioneren. Daarom moet ik sinds twee jaar drie keer per week mijn nieren laten dialyseren. Doordat dit zoveel tijd neemt, gemiddeld vier uur per keer, heb ik met werk en opleiding moeten stoppen. Voorheen werkte ik bij Amstelland Thuiszorg als verzorgende van ouderen. Maar door regelmatig te sporten verlies ik al veel afvalstoffen en dat scheelt bij de dialyse. Voordat ik ga dialyseren ga ik altijd sporten. De dialyse duurt hierdoor korter en ik ben na afloop ook eerder hersteld. Vroeger was ik na afloop van een dialyse wel twee dagen bezig met herstellen, maar tegenwoordig, als ik vooraf gesport heb, ben ik de volgende dag al zo goed als hersteld. Er zitten minder afvalstoffen in mijn bloed door het sporten. Die zweet je voor een deel uit. Daardoor duurt de dialyse korter.
Het sporten is dus positief voor mijn herstel na de dialyse en het geeft me ook een voldaan en trots gevoel. Ik voel me er dus echt beter door.’
En dat is haar af te zien. Evelien is super positief, enthousiast en is vol energie.

Toekomst

‘Voor de toekomst ligt mijn focus op een eigen huisje en een niertransplantatie. Maar eerst die transplantatie. Dat kan ook verkeerd gaan, als de donornier bijvoorbeeld wordt afgestoten. Daar wil ik me goed op voorbereiden. Maar dat kan nog wel even duren. Er is een wachttijd van wel 4 jaar, afhankelijk ook van je bloedgroep.
Als dat zover is, kan ik me weer richten op opleiding en werk, want ik wil wel weer gewoon in de maatschappij meedoen en het liefst zo snel mogelijk.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.