Nieuws

Het samen wonen werkt gewoon goed

11 juli, 2011

​In februari 2010 verhuizen 18 van de 24 bewoners van de beschermende woonvorm Noordzijde naar een nieuw en mooi pand in de filosofenbuurt in Amsterdam Nieuw-West, het Hof van Socrates. De overige bewoners kiezen voor individueel beschermd wonen in dezelfde buurt. Het Hof van Socrates heeft drie etages, twee voor zeven en een voor vier bewoners, elk met een gemeenschappelijke huiskamer en keuken. Op 3 juni 2010 is de feestelijke opening met de buurt in de gemeenschappelijke binnentuin.

De spot

Fokke Meima (Utrecht, 1960) woont er vanaf het eerste uur. ‘Door gokschulden belandde ik in 1990 op straat,’ aldus Meima, ‘en maakte een poosje met een aantal jongens rondritjes: het Passantenverblijf, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen en dan weer naar Amsterdam. Ik heb drie keer in De Veste gewoond – dat bleek voor mij vaak de spot te zijn – en ook bij de Wassenaar Obdamstraat. Via BWA heb ik in de Spaarndammerbuurt gewoond, toen in een flat tegenover De Veste, later van Noordzijde naar hier. En het bevalt me hier uitstekend aan de Leibnizstraat. Leibniz was weliswaar ook een eerbiedwaardig filosoof, maar bij het zoeken naar een naam voor het pand dachten wij toch  “dat kan chiquer” en toen is het Socrates geworden. De verhuizing ging soepel, ik had ongeveer dertig dozen. Wij als bewoners hebben daar lang van tevoren over meegepraat en ook over wat we wilden in het nieuwe pand. De bankjes in de tuin heb ik bedacht.

Fokke Meima in de binnentuin van het Hof van Socrates

Fokke Meima in de binnentuin van het Hof van Socrates

Open ogen

Bij het Hof van Socrates drinken we soms samen koffie, we eten altijd gezamenlijk. Er is een rooster voor keuken, afwas en boodschappen. We hebben nooit moeite om het voedingsgeld op te maken. Ik kook het liefst Hollandse kost. We zijn met vier vrouwen die al jaren bij elkaar wonen en drie heren, het samen wonen werkt gewoon goed. Ik heb een vaste begeleider, die ik zo’n vier keer per week spreek.
Sinds juni 2010 zit ik in de Centrale Cliëntenraad van HVO-Querido. Dat kost wel wat tijd, maar ik vind het leuk om voor de belangen van cliënten te vechten. Ik houd mijn ogen open en draai al een tijdje in de organisatie mee, dan zie je vanzelf dingen die beter kunnen.’

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.