Verhalen

Het geluid van de straat

Tags: muziek
12 juni, 2019

De rappers Marvin, Cyriel, Lifay en Ryan vormen samen het collectief Hip Hop Experience. Speciaal voor festival Het Ritme van de Stad maken zij met nieuwe beats en raps een wervelende show. Want op dit gratis muziekfestival op donderdag 13 juni in het Vondelpark hoor je natuurlijk meer dan pop, rock, funk, soul, blues en reggae.

De vier rappers vertellen hier over hun muziek, hun achtergronden, hun inspiratiebronnen en over hun dromen. Maar eerst vertellen ze gezamenlijk waarom we naar muziekfestival Het Ritme van de Stad moeten gaan.
‘Het is het heden, weet je, het is muziek van nu, met het gevoel van nu. Het is Amsterdam, zomer 2019. En het is gratis. Het is altijd leuk om nieuwe artiesten te zien, met muziek die je nog niet hebt gehoord. Op dit podium tref je een verzameling muzikanten die je niet dagelijks tegenkomt. Het is multicultureel, energiek en afwisselend. Een leuk, ontspannen uitstapje op een hele leuke plek in de stad. Wij hebben er veel zin in.’

Realiteit

Marvin (artiestennaam Lionstate) is in 1973 geboren in Suriname en verhuisde nog voor zijn eerste verjaardag naar Rotterdam. Op zijn twintigste kwam hij naar Amsterdam en daar woont hij nog altijd. Muziek werd er bij hem thuis met de paplepel ingegoten, want zijn vader was soul deejay. ‘Hij draaide altijd oude soulmuziek uit de jaren ‘60 en ’70,’ vertelt Marvin. ‘Toen ik voor het eerst “Hey You The Rock Steady Crew” hoorde, dacht ik: dat wil ik ook. Het sprak mij meteen aan. Eerst ging ik breakdancen, later rappen. In ‘91 zat ik in de formatie Secret Recipe, met Postmen en vanaf ’93 ben ik solo. Soms zing ik ook. Een van mijn favoriete mc’s van nu is Illa Ghee, maar ik houd ook erg van old school.
Wat ik wil zeggen, moet bij mij passen. Het gaat over mijn leven, over wat ik meemaak, over dingen waar ik tegenaan bots in de maatschappij. Het zijn gewoon reality raps.’

V.l.n.r. de rappers Ryan, Lifay, Cyriel en Marvin

Entertainment

Cyriel (artiestennaam Robin2Good) werd in 1983 geboren in Amsterdam. ‘Ik ben opgegroeid in de Albert Cuypstraat, echt Amsterdam,’ aldus Cyriel. ‘Nu woon ik in Zuid. Ik kan me niet herinneren dat er ooit geen muziek was. Ik hoorde het altijd op straat. Het eerste dat me echt aansprak was de Lambada. De swing en dat ritme, ik dacht meteen: dat is van mij. Mijn opa maakte klassieke Hindoestaanse muziek, van hem heb ik veel geleerd over melodie en akkoorden. De eerste muziek die ik zelf maakte was van Bob Marley en Michael Jackson. Ik was al heel jong een entertainer. Op een gegeven moment was er teveel alcohol en drugs en ben ik eruit gestapt. Maar nu ben ik weer terug. Het mooie van rap is dat je er je emoties in kwijt kunt. Rap is onvoorwaardelijk, het is alles behalve terughoudend. Ik wil nu eenmaal graag mensen entertainen en opvrolijken. Ik houd van live performen, want dan ben je in contact met je publiek, dat is belangrijk voor mij.’

Boodschap

Lifay Lorenzo Tjanaway (artiestennaam Lifay) werd in 1984 geboren in Amsterdam West. Thuis hoorde hij vooral Surinaamse muziek en dat wilde hij zelf ook wel eens proberen. ‘Mijn ooms maakte muziek, kawina, kaseko, en ik oefende een beetje mee, gewoon de maat slaan op een traditionele trommel,’ aldus Lifay. ‘Later ging ik meezingen en -rappen met de radio, met hip-hop en r&b. Ik hield bijvoorbeeld van Nas en Tupac. Hip hop is gewoon mijn passie. Mijn teksten gaan over de realiteit, over hoe ik ben, hoe ik leef, wat ik meemaak. Ik houd van eenvoudig en simpel. Dingen als een live performance of een uitzending voor de radio zijn voor mij een soort feestje, een uitstapje. Het belangrijkste van muziek is voor mij de boodschap. Daarom ben ik nooit zenuwachtig voor een optreden, maar juist blij met de kans om mijn boodschap voor publiek te kunnen uiten.’

Filosofie, straat en fantasie

Ryan (artiestennaam Grijz) is in 1982 geboren in Amsterdam Oud-West waar hij ook opgroeide. Momenteel woont hij in de Bijlmer. ‘Ik keek vroeger graag naar Yo! MTV Raps,’ vertelt Ryan. ‘Maar ik luisterde ook graag naar Michael Jackson en de Top 40. Ik heb nooit gedacht dat ik zelf muziek zou gaan maken, maar het is door vrienden van me die rapten toch gebeurd. Ik begon met freestylen, daarna begon ik een beetje te schrijven en zo ging het verder. Spoken word doe ik ook. Mijn teksten gaan echt over van alles, ook over de liefde. Het is een beetje filosofie, een beetje straat, een beetje fantasie.
Mijn favorieten rappers zijn momenteel Snelle, die is echt gruwelijk, maar ik houd ook van Opgezwolle, Typhoon en Lil Wayne.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.