Verhalen

Gewoon recht voor z’n raap

12 juni, 2009

In het pand aan de Tolstraat in de Pijp waar vroeger pension Het Klokhuis van HVO-Querido was gevestigd, zit nu iets nieuws voor Amsterdam: Je Eigen Stek, Go4it, een tijdelijke woonvoorziening voor daklozen, die door de bewoners zelf wordt gerund. In zelfbeheer heet dat in het jargon.

Rob Baars (Amsterdam, 1952) is een van de bewoners van het eerste uur. Hij is geboren en getogen in de Albert Cuypbuurt en woont in Je Eigen Stek dus op bekend terrein. Veel mensen uit de buurt kennen hem, niet in de laatste plaats omdat hij al geruime tijd de vaste verkoper is van de daklozenkrant bij de Albert Heijn aan de Stadhouderskade.

Rob Baars: ‘In het begin had ik daar moeite mee, vanwege mijn dochter Wendy, een schat van een meid, die ik gelukkig vaak zie.
Het bevalt me hier perfect. We hebben een grote tv en het zijn hier allemaal voetbalfans. Het is de bedoeling dat je hier binnen een jaar weer weg bent. Naar een woning op jezelf.

We hebben voor onszelf strenge huisregels opgesteld. We willen voorkomen dat hier allemaal verslaafden komen, daar is al genoeg voor. Wij, de gewone daklozen, zijn nooit gehoord. Dat komt omdat niemand het aan ons kan zien, wij zien er verzorgd uit.
Bij die regels hoort dat iedereen wat doet in huis. Schoonmaken, boodschappen doen, ik doe het met liefde. Alcohol en drugs zijn hier verboden. Je mag best naar de kroeg gaan, maar je moet wel normaal goedenavond kunnen zeggen als je thuiskomt. Wij zeggen het gewoon recht voor z’n raap tegen elkaar, dat moet kunnen, we zijn tenslotte allemaal volwassenen.
Ik wil graag in de Pijp blijven wonen. Je hebt hier zoveel lieve mensen.’

(HVO-Querido, jaarverslag 2008)

Rob Baars, foto Jildiz Kaptein

 

 

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.