Nieuws

Fijn voor de stad

16 april, 2020

Simone Kukenheim, wethouder zorg van Amsterdam, bezocht gisteren de noodopvang voor dak- en thuisloze mensen aan de Transformatorweg. HVO-Querido beheert deze opvang samen met het Leger des Heils.

De Transformatorweg was tot 1 april dit jaar de locatie van de hoofdstedelijke winteropvang en zou vanaf die datum verdergaan als nieuwe 24-uursopvang voor 150 bewoners. Maar daar is de coronacrisis tussendoor gekomen. Nu is de Transformatorweg nog steeds een nood- en nachtopvang waar mensen de nacht kunnen doorbrengen, douchen en eten. Maar overdag moeten ze de straat weer op.

Waardering

Wethouder Kukenheim liet zich informeren over de vele noodmaatregelen die in Amsterdam zijn getroffen voor dak- en thuislozen in verband met de coronacrisis. Ze werd bijgepraat door professionals van de gemeente, GGD, Regenboog Groep, Leger des Heils en HVO-Querido. De wethouder wilde uiteraard ook weten welke belemmeringen de verschillende organisaties hierbij tegenkwamen. Daarbij ging het onder meer over het aanvankelijke gebrek aan beschermingsmateriaal (dat gaat nu beter) en de beschikbaarheid van voldoende medewerkers.
Kukenheim toonde veel waardering voor de inzet van alle hulpverleners. Dat de Amsterdamse organisaties voor maatschappelijke opvang deze taak voortvarend uitvoeren is volgens haar heel fijn voor de stad.

Betrokken

Namens HVO-Querido waren bij dit bezoek Jolanda Verkuyl, teammanager van de Transformatorweg, en directeur zorg Barbra Velthuizen aanwezig. ‘Simone Kukenheim liet haar betrokkenheid zien en we hebben haar een aantal punten meegegeven die voor de komende periode van belang zijn,’ aldus Barbra Velthuizen. ‘Zo moeten we samen onderzoeken hoe we de sobere zorg kunnen verbeteren om het voor deze kwetsbare groep leefbaar te houden, zeker als de extra opvanglocaties langer open moeten blijven. Daarnaast moeten we de samenwerking met de GGZ verstevigen en de palliatieve zorg voor onze doelgroep domeinoverstijgend vormgeven.’

Vrouwenafdeling

De wethouder kreeg ook een korte rondleiding van Jolanda Verkuyl door de speciale vrouwenafdeling aan de Transformatorweg. Op dat moment druppelen net de eersten binnen van de ongeveer 25 vrouwen die dagelijks gebruik maken van deze opvang. ‘Dag, ik ben Simone, van de gemeente,’ zegt de wethouder tegen een paar gasten. Ze maakt met haar telefoon foto’s van de eetzaal en enkele kamers (zie hiervoor het Twitteraccount van de wethouder).

Borrel tegoed

Terwijl de wethouder haar fiets pakt, zegt Mark, een van hulpverleners van de opvang, dat het fijn is dat zij weer terug is, maar dat het wel heel jammer is dat ze niet bij de traditionele afsluitende borrel van de winteropvang is geweest. Een grapje, want die heeft door de coronamaatregelen (nog) niet plaatsgevonden. ‘Maar je weet toch hoe veel ik van borrelen houd?, riposteert Kukenheim. Samen spreken ze af dat ze dit alsnog zullen doen en zo goed dat het dan nog lang onrustig zal zijn in de stad.

Deel dit bericht:

Kukenheim bezoek Transformatorweg

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.