Verhalen

Een Syrische vluchteling met talent

Tags: kunst
14 januari, 2016

Talal Shkeifah, op het oog een normale zestiger. Het verschil is echter dat hij een Syrische vluchteling is, die al een tijdje wordt opgevangen in Nederland. Talal verblijft in de noodopvang aan de Flierbosdreef, waar HVO-Querido de coördinatie verricht.

Talal heeft zijn familie moeten achterlaten in zijn thuisland, waar de situatie tot op heden nog niet veilig is. Veel vluchtelingen hebben moeite met het nuttig besteden van hun tijd. Dit is een begrijpelijke situatie. Een onbekend land met een onzekere toekoms. Maar Talal is een uitzondering. Zodra je arriveert op de zesde verdieping aan de Flierbosdreef ruik je al de verfgeur en zie je al geklieder op de tafels. Het is Talal die schildert. In een hoekje van een soort klaslokaal kun je Talal dagelijks zien schilderen. Toen ik hoorde van een goede schilder in een vluchtelingenopvang, ben ik langs geweest bij hem.
In het lokaal waar Talal werkt, zie je bij binnenkomst meteen tig schilderijen. Allemaal gemaakt door die man. Hij spreekt voornamelijk Arabisch en een klein beetje Engels. Gelukkig verblijft hij in dezelfde opvang als zijn schoonzoon die vloeiend Engels spreekt en als tolk fungeerde tijdens ons fijne gesprek.

Talal aan het werk op de Flierbosdreef

Talal aan het werk op de Flierbosdreef

Thuisfront

Een aantal schilderijen van Talal springt er meteen uit. En dan heb ik het over de sombere schilderijen die zijn geïnspireerd door het thuisfront. Hier wil hij het liefst niet veel over kwijt. Het is natuurlijk niet fijn om keer op keer herinnerd te worden aan een vreselijke situatie. Voor de rest staan er verfijnde schilderijen van landschappen, mensen en voorwerpen.

Inspiratiebron na ellende

Zijn inspiratie komt vanuit kalmte, vertelt hij mij. Hoe rustiger de omgeving, hoe meer ideeën in zijn hoofd komen. Vandaar dat hij altijd op een vaste plek te werk gaat en niet op een andere verdieping in de drukte. In de opvang is Talal enorm populair vanwege zijn familiale karakter en natuurlijk het schilderen.

Bob Ross als leermeester

Talal vertelt dat hij in zijn thuisland ingenieur was. Hoe is hij in aanraking gekomen met het schilderen? Talal zegt: ‘Als je iets echt wilt leren, dan ga je het ook echt leren.’ Anderhalf jaar geleden begon Talal met het bekijken van Youtubefilmpjes. Via dat medium heeft hij leren schilderen. Nou zou ik er persoonlijk nog steeds niks van bakken, denk ik, maar Talal, die heeft het toch wel aardig voor elkaar. Hij zegt mij dat hij veel naar filmpjes van de Amerikaan Bob Ross keek.
Zal het schilderen voor Talal goed uitpakken in de toekomst?

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.