Nieuws

Een nieuw tijdelijk onderkomen in Zuidoost

22 augustus, 2009

De 24-uursopvang/nachtopvang van de Flierbosdreef 19 in Zuidoost heeft sinds vier weken een nieuw tijdelijk onderkomen. Het pand aan de Flierbosdreef 19 voldeed niet meer en wordt binnenkort gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het nieuwe tijdelijke pand is gelegen aan het Anton de Komplein 238, zo’n 30 meter verderop tegenover het oude pand.
Ook de nieuwe locatie biedt net als de oude opvang plaats aan 40 drugsverslaafden in Zuidoost. Het verschil is dat men nu een kamer deelt met één andere persoon, daar waar ze voorheen met vier personen een kamer moesten delen. De gebruikersruimte is 22 uur per dag open voor gebruikers, alleen tussen 06.00 en 08.00 is de ruimte gesloten voor de schoonmaak. De kamers zijn toegankelijk van 20:30 tot 8:30 uur.

Verbetering

Hoewel er nog wel enkele dingen niet helemaal naar wens zijn opgeleverd, is het toch al een behoorlijke verbetering in vergelijking met het oude pand. De nieuwe opvang beschikt over meer ruimte dan voorheen, wat de bewoners/gebruikers ten goede komt. Er is een ruime gebruikersruimte voor rokers en een kleine gebruikersruimte voor mensen die de spuit hanteren. Naast werk- en vergaderruimte voor woonbegeleiders is er een keuken, een gezamenlijke eetruimte, waar bewoners een maaltijd kunnen nuttigen, aangeleverd door Deli XL. Er is een ruimte voor de muziekschool en zal er op korte termijn een activiteiten-/klusruimte komen. Op de gang zijn aansluitingen voor computers voor gebruikers, maar die moeten nog aangesloten worden.

Niet ontevreden

Volgens Willem Heesbeen, coördinator van de 24-uursopvang, kan er nu eigenlijk pas echt begonnen worden. ‘De eerste drie weken na de sleuteloverdracht was er nog geen internetverbinding en kon er nog niet geregistreerd worden. Sinds een week is de internetverbinding een feit en kan er een kleine inhaalslag worden gemaakt.’
De bewoners zijn ook nog wat onwennig, maar zijn over het algemeen niet ontevreden over het nieuwe pand. ‘Maar ze zijn nog wel wat onrustig, men krijgt hier toch te maken met wat andere regels en die verandering heeft even wat tijd nodig voordat de rust wat is hersteld,’ aldus Heesbeen.

Re-integreren

‘De bedoeling is dat we hier zo’n 1,5 tot 2 jaar zullen zitten, totdat het nieuwe pand klaar is,’ aldus Harrie Herfs. Dat moet straks gaan verrijzen op de plek waar nu nog het oude pand staat. Ook dat pand zal straks onderdak bieden aan 40 personen.
‘Het verschil is wel dat we ons meer zullen gaan richten op het aanbieden van dagbesteding en werk. Wil je cliënten daadwerkelijk laten re-integreren zal er meer aanbod op dit gebied moeten komen dan de 2 dagen per week, die ze nu van DWI mogen werken zonder dat het effect heeft op hun uitkering.’
De opvang zit eigenlijk altijd wel vol. Er zijn momenteel zo’n 4 tot 8 vrouwen onder de cliënten. Naast 40 plekken zijn er ook drie crisisplaatsen beschikbaar. ‘We werken nog niet met wachtlijsten hier, meestal zijn de mensen wel op de hoogte van het aantal vrije bedden. maar misschien gaan we daar in de toekomst wel mee werken,’ aldus Harrie.
Het nieuwe tijdelijke pand voor de 24-uursopvang zal nog officieel geopend worden. Dat staat gepland voor 10 september van 16:00 tot 18:00 uur.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.