Verhalen

Een goede manager maakt zichzelf misbaar

26 november, 2009

Jeltje Bunt (Noordwijk aan Zee, 1970), woonachtig in de Bollenstreek en moeder van twee dochters (van 8 en 9) is in november 2009 een jaar teamleider van de Veste.
Jeltje Bunt: ‘Na mijn 18de heb ik veertien jaar lang als verpleegkundige in een ziekenhuis (Diaconessenhuis Leiden) gewerkt op de afdeling oncologie en veel te maken gehad met het geven van stervensbegeleiding. Dat klinkt misschien wel heftig, maar het was ook mooi werk. Je hebt veel contacten met de familie, die vaak dankbaar zijn voor je inspanningen. In die periode werkte ik tegelijkertijd ook als invaller op de kraam/verlosafdeling. Dus alle aspecten van het leven, geboorte en dood, waren toen dagelijkse kost voor me. Maar omdat ik inmiddels twee dochters rijker was en er ook voor hen wilde zijn, heb ik toen een regelmatiger baan gezocht. Ik heb vervolgens vijf jaar in Sassenheim in een verpleeghuis gewerkt, waar ik weekend- , avond- en nachthoofd was. Dat was ook een leidinggevende functie waarin je eindverantwoordelijk bent voor alles wat er gebeurt in huis.

Jeltje Bunt

Jeltje Bunt

Trainee

Ik kwam tijdens mijn managementopleiding bij Jolanda Verkuyl [teammanager de Aak] in de klas die voor HVO-Querido werkte. Dat was mijn eerste keer dat ik van de organisatie hoorde. Even later was ik er werkzaam. Ik ben begonnen als woonbegeleider 3/trainee bij de Aak. Daar ben ik maar zo’n twee maanden werkzaam geweest alvorens ik in maart 2008 bij De Veste terechtkwam. Daar heb ik als woonbegeleider3/trainee onder teamleider Petra Bakker gewerkt. Zij heeft mij verder de kneepjes van het teamleiderschap geleerd en sinds zij er vertrok in december 2008 heb ik van haar het stokje overgenomen als teamleider. Zij heeft me een tijdlang wekelijks nog een uurtje coaching gegeven.

Team

De Veste heeft een leuk en professioneel team van zo’n 17 medewerkers, met voornamelijk woonbegeleiders. Iedereen is gemotiveerd en de samenwerking is goed. Er zijn twee woonbegeleiders 3 in dienst. Zij zijn samen verantwoordelijk voor het primaire proces, maar ik ben als teamleider eindverantwoordelijk.
Ook hebben we twee woonbegeleiders in het team, die onze 8-fasenspecialisten zijn. Er is voldoende know how aanwezig om de woonbegeleiding die wij bieden in goede banen te leiden. Het team vult elkaar aan is wat ik vaak terug hoor van de teamleden zelf.

Streven

‘Een goede manager maakt zichzelf misbaar’ was de titel van mijn afstudeerproject. Het team moet ook op eigen kracht kunnen functioneren, en dus redelijk zelfsturend zijn. Mijn team kan dat, ze vullen elkaar aan en geven elkaar feedback. Daar ben ik erg blij mee. Ik ben als teamleider regelmatig afwezig en dan moet je wel vertrouwen in je team hebben. Toch zou ik wel wat vaker aanwezig willen zijn om er echt voor het team te zijn. Soms plan ik daarom een hele dag vrij van afspraken om er voor hen te zijn.

Vrije tijd

Mijn twee dochters vragen natuurlijk veel tijd welke ik graag aan ze besteed. Als ik tijd over heb, houd ik me bezig met fotografie, wandelen, fietsen, badminton, maar daar zou ik graag meer tijd voor hebben.

Cliëntencontacten

Ik denk dat ik redelijk laagdrempelig ben. Cliënten komen makkelijk naar binnen op kantoor. Soms ga ik een hapje met ze eten of ik loop buiten een stukje met iemand en maak ondertussen een praatje. Dat contact met de cliënten vind ik leuk en het is voor mij een ook goede manier om de doelgroep beter te leren kennen en zo feeling te houden met wat woonbegeleiders doen en mee te maken krijgen. Het wordt ook gewaardeerd door de cliënten.
Dat merkte ik onlangs nog, na het overlijden van mijn vader, toen ik van het team en bewoners bloemen en medelevende reacties kreeg. Dat sterkt je dan wel. Ze weten waar je doorheen gaat. Fijn als er begrip voor je situatie is.’

Nieuwbouw

Presentaties voor het team en de bewoners zijn al geweest. Iedereen is erg positief, het wordt een prachtig gebouw, waar iedereen wel naar uitkijkt. Ook de buurt wordt er goed bij betrokken. De planning is dat het gebouw in september 2010 wordt opgeleverd. De Veste, het Passantenverblijf en De Rijswijk worden hier gehuisvest, net als De Eik, een dagbestedingsproject van de Regenboog.
De capaciteit blijft nagenoeg gelijk aan die van nu. Verder komen er nog nieuwe projecten aan, waar we nu achter de schermen hard mee bezig zijn. Het is nu nog wat prematuur om daar nu verder over uit te wijden.’

Jeltje Bunt is inmiddels teammanager van het Anton de Komplein en Fleerde van HVO-Querido.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.