Verhalen

‘De band met mijn dochter is nu sterker’

03 januari, 2022

‘De opleiding Howie the Harp heeft een grote impact op mij gehad. Ik kan er gelukkig positief op terugkijken. Ondanks het feit dat wij een groot deel van de opleiding tijdens de lockdown hebben gevolgd en daarom voor een deel moesten terugvallen op onderwijs via Zoom. Deze studie heeft een grote bijdrage geleverd aan mijn herstel. Maar het is geen eenvoudige reis geweest. Ben mezelf het afgelopen jaar af en toe flink tegen gekomen.’

Machiel zit in de eindfase van opleiding Howie the Harp, de opleiding tot ervaringsdeskundige op het gebied van psychiatrie, verslavingszorg en psychosociaal. Hij heeft goede feedback gekregen van de docenten en de coaches en hij heeft zijn portfolio onlangs ingeleverd. Nu in januari alleen nog een mondelinge toets. Machiel vertelt hier hoe hij de opleiding heeft ervaren en wat het ‘m heeft opgeleverd.

Inzicht in grenzen

‘Door de opleiding heb ik meer inzicht gekregen in mijn grenzen. Dat komt omdat ik meer tegen mijn grenzen ben aangelopen dan eerder het geval was.’ Machiel kwam erachter dat vier dagen les en een dag huiswerk veel voor hem is. ‘En vooral in combinatie met emoties. Tijdens de lessen geef je jezelf bloot, komen pittige onderwerpen aan de orde en heb je te maken met een dynamisch groepsproces.’

Machiel vertelt dat het groepsproces af en toe heftig was vanwege corona. ‘De lockdown bracht overduidelijk spanningen met zich mee die impact hadden op de hele groep. Deze kwamen eruit in de lessen.’ En dat ging dus online. ‘Zoom vond ik een moeilijk medium, ik had een sterke voorkeur voor klassikaal onderwijs. Heel lang achter elkaar dagelijks met Zoom werken, past niet goed bij mij. Ik had juist gekozen voor deze opleiding om onder de mensen te komen. Ik heb een schizo-affectieve stoornis en dat betekent dat ik moeite heb met het verwerken van prikkels. Ik heb heel veel moeite moeten doen om mijn ‘Zoom-hoofd’ dagelijks een beetje stabiel te houden. Wel kan ik nu vrij goed omgaan met dit medium, maar bij voorkeur niet de hele dag.’

Op 4 maart starten we in Amsterdam weer met de opleiding Howie the Harp. Aanmelden voor een van de informatiebijeenkomsten kan via howietheharp@hvoquerido.nl Deze vinden plaats op dinsdag 11 januari van 15.00 tot 16.30 uur of woensdag 2 februari van 10.00 tot 11.30 uur.

Minder last van zelfstigma

Maar Machiel heeft geen spijt dat hij de opleiding heeft gevolgd. ‘Mijn zelfstigma is bijvoorbeeld minder geworden.’ Hij voelde zich jarenlang schuldig dat hij minder presteerde dan zijn gezonde leeftijdsgenoten. ‘Andere mensen waren keihard aan het werk voor inkomen en mij lukte dat niet. Een uitkering is dan wel veilig en zorgt ervoor dat je je rekeningen kan betalen, maar draagt weinig bij aan zelfwaardering en eigenwaarde. Bovendien staat dit een positieve deelname aan de maatschappij enorm in de weg vanwege het stigma wat daar omheen hangt. Ook het feit dat een schizo-affectieve stoornis aan de buitenkant niet zichtbaar is, werk niet mee. Omdat ik niet in het doelgroepenregister stond, bleek het heel moeilijk – eigenlijk onmogelijk – om op een gezonde manier te re-integreren in een nieuwe functie die aansloot op mijn beperkte competenties door mijn ziektebeeld. Zo heb ik jarenlang moeten zoeken wat wel bij mij past met heel veel vallen en opstaan. Het programma van Howie sloot goed aan bij mijn herstel- en ontwikkelbehoefte.’ Michiel heeft daarnaast een gezin dat ook veel van hem vraagt. ‘Daar kon ik niet leveren wat ik wilde. Ik voelde me hier heel lang niet prettig bij.’

Hij heeft tijdens de opleiding het inzicht gekregen dat hij meer balans tussen rust, werk en gezin nodig heeft. ‘Wanneer ik nu rust neem, ben ik aan het herstellen. Voorheen vond ik dat ik dan aan het luieren was, wat een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning enorm in de weg stond.’

Meest waardevol

Het heeft hem nog meer gebracht. ‘Het meest waardevol is dat ik door persoonlijke groei een sterkere relatie gekregen heb met mijn dochter van vier. De heel fijne feedback die ik kreeg van mijn studiegenoten op mijn herstelverhalen, heeft daar voor een groot deel aan bijgedragen. “Je bent gewoon de vader van jouw dochter, ook als het even wat minder gaat,” was het mooiste compliment.’
‘Ik was bang dat ik geen goede vader kon zijn. Dat kwam mede omdat mijn vader zich heeft laten opnemen in de GGZ toen ik nog jong was. Nu ben ik meer ontspannen. Ik heb minder angst dat mijn dochter wat overkomt bijvoorbeeld. Bovendien kan ik gaan werken en dat geeft meer stabiliteit in het gezin.’

Humor

Die ontspannenheid uitte zich ook op een andere manier. ‘In mijn presentatie probeerde ik vooral feitelijk te zijn. Ik heb een achtergrond als accountant, dus dat was niet vreemd. Ik kreeg als tip om meer humor te gebruiken, omdat je je dan beter verbindt met je toehoorders. Ook al gaat het om serieuze onderwerpen, juist met humor kun je iets luchtiger maken. Dat lukte me steeds beter. De toepassing van humor in je werk als ervaringsdeskundige is volgens mij een van de beste indicatoren van hoever je bent in je herstel.’

Na studie

Machiel heeft zich al georiënteerd op werk tijdens zijn studie. ‘Ik had behoefte om inzicht in de mogelijkheden op werk als ervaringsdeskundige te krijgen. Via LinkedIn heb ik contact gezocht met ervaringsdeskundigen die al meer werkervaring hadden. Ook gebruik ik LinkedIn om de ontwikkelingen op het gebied van ervaringsdeskundigheid in de gaten te houden.’

‘Ik had trouwens in eerste instantie de neiging om de ‘veilige’ weg te kiezen. Met mijn achtergrond wilde ik de beleidskant opgaan. Ik vind het niet fijn om bij iemand thuis te komen voor werk, ik vind dat ik dan teveel privé en het slokt mij enorm op.’ Maar hij veranderde toch van gedachten. ‘Ik vind het wel leuk om in contact te zijn met mensen, maar dan op een locatie waar de mensen heen komen voor hun zorg- of ontwikkelingsbehoefte.’ Tijdens zijn stage bij RCO de Hoofdzaak en het vele vrijwilligerswerk dat hij heeft gedaan is dat voor hem wel duidelijk geworden. ‘Maar ik ben er nog niet helemaal uit hoor wat het gaat worden. Nu ben ik vooral trots en blij met mijn resultaten bij Howie the Harp.’

Meer informatie over de opleiding

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.