Nieuws

De Aak in nieuw pand

Tags: aak
25 juni, 2013

​Onze afdeling De Aak in Osdorp is begin oktober verhuisd van de Akerwateringstraat 243 naar 241. Hemelsbreed is het een afstandje van niks, van de oude naar de nieuwe locatie van De Aak. Vanuit het nieuwe gebouw kun je het oude zien. De voorziening is immers in de Akerwateringstraat gebleven. Ook de capaciteit van 60 cliënten in ongewijzigd.

Toch is het een wereld van verschil. De Aak is verhuisd van de vierde en vijfde verdieping van een groot flatgebouw naar een zelfstandige voorziening met een eigen voordeur op de begane grond plus een eerste – en enige – verdieping. Bovendien beschikt men nu over een lichte en ruime tuin annex binnenplaats waar bewoners lekker buiten kunnen zijn.

Volgens maatschappelijk werker Saul Hubregste van De Aak is het behouden van dezelfde buurt en leefomgeving belangrijk voor veel bewoners, want daardoor zijn er op dat vlak nauwelijks aanpassingsproblemen. Cliënten kunnen naar dezelfde winkels, komen en gaan met dezelfde tram en maken gebruik van dezelfde maatschappelijke voorzieningen in de buurt.

Het nieuwe pand van De Aak aan de Akerwateringstraat

Het nieuwe pand van De Aak aan de Akerwateringstraat

Opera

Op het gebied van privacy en comfort zijn de bewoners er flink op vooruit gegaan. Het pand op nummer 241, waar eerder jet joodse zorgcentrum Beth Shalom zat, is prachtig opgeknapt, zowel wat betreft de algemene ruimtes als de kamers van de individuele bewoners.
Er is bijvoorbeeld een grote algemene ruimte gekomen waar bewoners van computers gebruik kunnen maken, er is een riante rookruimte, er zijn gezamenlijke huiskamers en er is een keuken waar cliënten kunnen leren koken.
Nieuw is ook een aantal instroomkamers waar cliënten verblijven die zojuist in De Aak zijn aangekomen.

De heer Harthoorn, die op de eerste verdieping woont en uitkijkt over een strook groen, een fietspad en een laagbouw woonwijk, toont zich zeer tevreden met het tv-scherm aan de muur, dat tot de standaarduitrusting van elke kamer behoort. Hij luistert naar een opera en bladert door zijn kunstboeken. “Moet je zien wat een mooie stoel dit is,” zegt meneer Harthoorn, “dat kost een paar centen hoor, maar ze hebben kosten noch moeite gespaard. Ik denk dat ik er nog zo’n stoel bijkoop, dan krijg ik een leuk zitje en kan ik nog eens iemand ontvangen.”

Tuin

Ook mevrouw Van Toor, die op de begane grond aan de binnentuin woont, is tevreden met haar nieuwe onderkomen. Ze heeft een gezellige en keurig opgeruimde kamer vol planten en ze is vooral blij dat ze vanuit haar kamer zo naar buiten kan.

Zoals bij elke verhuizing zijn er wat aanloopproblemen. Zo stonden de drangers van de deuren in het begin iets te strak afgesteld en was de plek van de artsenkamer voor de GGD niet handig gepland. Volgens Saul Hubregste hebben zowel de bewoners als de medewerkers er echter alle vertrouwen in dat ze met elkaar op de nieuwe locatie een mooie en goed functionerende De Aak neerzetten.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.