Nieuws

Buurtteams vandaag van start

Tags: buurtteam
01 april, 2021

HVO-Querido wenst de eerste 33 buurtteams in Amsterdam heel veel plezier en succes bij de start vandaag! HVO-Querido ziet de start met vertrouwen tegemoet. ‘Alle teams zijn er klaar voor en de buurtteammedewerkers hebben er zin in,’ aldus zorgdirecteur Ragna Louman.

De buurtteams bieden Amsterdammers één herkenbaar loket voor zorg en ondersteuning in de wijk. Zo hoeft geen enkele inwoner meer te zoeken naar de juiste hulp. Mensen kunnen bij het buurtteam terecht wanneer ze bijvoorbeeld moeite hebben om rond te komen, graag andere mensen willen ontmoeten, geldproblemen hebben of zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, maar ook bij psychische problemen, ziekte of verslaving. De buurtteams werken daarbij nauw samen met andere organisaties en specialisten in de buurt, zoals HVO-Querido.

Uitdagingen

Buurtteam De Pijp

HVO-Querido maakt deel uit van de buurtteamorganisaties in de stadsdelen West, Nieuw-West en Zuidoost. Vanuit deze organisaties starten vandaag 17 buurtteams. Om dat mogelijk te maken hebben de buurtteamorganisaties in korte tijd ontzettend veel werk verzet, vertelt Ragna Louman. ‘De voorbereidingen kenden de nodige uitdagingen, zoals corona. In die ingewikkelde context moesten we erg veel regelen: van huisvesting tot functieprofielen en trainingen. Maar door de nauwe en prettige samenwerking binnen de buurtteamorganisaties hebben we nu alles op orde voor een goede start.’

Overstap

Door de invoering van de buurtteams moeten ruim 7000 cliënten van 56 ambulante ondersteuning-aanbieders in de stad de overstap maken naar een buurtteam. En met hen ook vele medewerkers. Vanuit HVO-Querido gingen 13 Samen DOEN-ers eind december 2020 al over naar de buurtteams-in-oprichting. Op 1 juni en 1 oktober van dit jaar maken nog eens 300 cliënten en 30 medewerkers van Ambulant Team Wijkzorg de overstap naar de buurtteams.

Verder bouwen

Buurtteam Smaragdplein

Ragna Louman heeft er vertrouwen in. ‘Met de kennis die we nu hebben zijn de buurtteams goed voorbereid op de start. Uiteraard zijn de buurtteams per 1 april niet af en zullen we de komende jaren met elkaar bouwen aan het succes van de buurtteams. De afgelopen maanden hebben we dit al op een fijne manier in de stad kunnen doen en dat geeft alle vertrouwen voor de toekomst, waarin we dit met de buurtteams en alle partners in de buurten verder oppakken!’

Kijk voor meer informatie en het dichtstbijzijnde buurtteam op www.buurtteamamsterdam.nl.

Deel dit bericht:

Buurtteam bordje

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.