Nieuws

Buurtbewoners bezoeken opvang ongedocumenteerden

29 september, 2021

Onlangs bezochten zo’n 40 buurtbewoners, samenwerkingspartners en twee Amsterdamse wethouders onze nieuwe opvang voor ongedocumenteerde mensen aan de Lidostraat in Amsterdam Noord. Dit is de vijfde kleinschalige woonlocatie waar wij deze mensen opvangen.

De sfeer is goed bij binnenkomst. Een aantal bewoners en begeleiders zitten in een gezamenlijke ruimte of lopen rond over de afdeling en staan bezoekers te woord. De verse, heerlijke pasteitjes en koffie maken een speciale dag van deze opening.

De bewoners

De 44 mannelijke bewoners uit diverse landen komen van de tijdelijk locatie Derkinderenstraat. De meeste van hen wonen al jaren in Nederland en spreken (goed) Nederlands. De situatie verschilt per bewoner: sommige zijn met een asielaanvraag bezig, andere gaan terug naar het land waar ze vandaan komen. Ik spreek twee bewoners die vertellen dat ze vrijwilligerswerk doen zoals ouderzorg en de participatieraad van de Gemeente Amsterdam. Zij kijken uit naar de komst van de wethouders; de een om een gesprek aan te gaan, de ander omdat hij ze toespreekt.

Bezoek wethouders

Het is even wachten, maar aan het eind van de middag zijn de wethouders er, Rutger Groot Wassink (verantwoordelijk is voor ongedocumenteerden) en Touria Meliani (vastgoed). Ze gaan direct in gesprek naar de bewoners en begeleiders. Enthousiast zijn ze over het feit dat er contacten zijn gelegd met de broedplaats A Lab, een verdieping lager. En dat de intentie is uitgesproken samen te gaan werken. Ook is wethouder Groot Wassink enthousiast dat er nu ook een locatie in Noord is . Hij gaf aan dat hij deze mensen niet meer wil onder brengen in wijken aan de rand van de stad, maar juist ook in andere buurten van Amsterdam zoals in het centrum, deze locatie en straks de Marnixstraat, maar ook in de Pijp en Buitenveldert.

Lees ook het verslag van de Regiegroep ongedocumenteerden Amsterdam.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.