Nieuws

Boerhaave in gebruik genomen

12 augustus, 2003

Op dinsdag 12 augustus 2003 is het nieuwe passantenhotel Boerhaave voor daklozen door HVO-Querido in gebruik genomen. Bijna alle gasten zestig zijn meeverhuisd naar de Tweede Boerhaavestraat in Amsterdam Oost vanuit de vorige behuizing in Osdorp.

Het nieuwe pand – de voormalige openbare basisschool der eerste klasse nr. 104 – is eigendom van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam. De verbouwing heeft plaatsgevonden onder supervisie van architect Henk Spreeuwenberg.
Aan de buitenzijde is het karakter van het gebouw grotendeels hetzelfde gebleven, binnen is op drie verdiepingen een groot aantal verschillende hotelkamers gecreëerd. Zowel een- als meerpersoonskamers.

Waarom een hotel voor daklozen?

Er is in Amsterdam te weinig nachtopvang. Er zijn meer daklozen dan opvangplekken. Herhaaldelijk onderzoek van de Universiteit van Amsterdam wijst uit dat het aantal mensen dat noodgedwongen de nacht op straat doorbrengt min of meer stabiel is. Dagelijks kunnen nog steeds zo’n honderd mensen geen slaapplaats vinden.

12 augustus 2903, passantenhotel Boerhaave in gebruik

12 augustus 2903, passantenhotel Boerhaave in gebruik

Keuze en privacy

De gemeente en de instellingen voor maatschappelijke opvang hebben besloten daar iets aan te doen. Een van de initiatieven om het tekort aan plaatsen voor daklozen te verminderen is de opening van het passantenhotel.
Niet alleen biedt het passantenhotel een uitbreiding van de capaciteit aan opvangplaatsen in Amsterdam, het komt tevens tegemoet aan een lang gekoesterde wens van daklozen: privacy en de mogelijkheid om te kunnen kiezen.

Meer onderdak dan opvang

Het passantenhotel is geen gewoon hotel. Het is een gesubsidieerde instelling voor de opvang van daklozen. De nadruk ligt bij het passantenhotel meer op dienstverlening dan hulpverlening. Het passantenhotel spreekt dan ook liever van gasten dan van cliënten. Indien noodzakelijk verwijzen medewerkers van HVO-Querido hotelgasten door naar hulp- of zorgverlening.

Voor wie is het hotel?

Passantenhotel Boerhaave is bedoeld voor daklozen die zichzelf goed kunnen redden. Mensen die zich bovendien willen en kunnen conformeren aan de huisregels en over voldoende geld beschikken om de overnachting vooruit te betalen.
Een verblijf in het passantenhotel is van tijdelijke aard. Hotelgasten kunnen telkens maximaal voor een week een kamer reserveren. Het is de bedoeling dat de gasten na een rustperiode zelf actief gaan zoeken naar een manier om weer zelfstandig te gaan wonen.
Het passantenhotel van HVO-Querido is de eerste voorziening van deze aard in Nederland. Uit vragen van daklozen blijkt dat de vraag naar deze vorm van opvang groot is.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.