Nieuws

Binnenkort: Passantenpension Wenckebachweg

20 september, 2022

Nu staan er nog volop distels, brandnetels, klaprozen, teunisbloemen en vele soorten gras op het braakliggende terrein aan de H.J.E. Wenckebachweg 118 in Amsterdam-Duivendrecht. Maar over afzienbare tijd moet al dit onkruid plaatsmaken voor een nieuw te bouwen Passantenpension van HVO-Querido.

Vervanging

Het nieuwe Passantenpension Wenckebachweg is een samenwerking van de gemeente Amsterdam, woningcorporatie de Alliantie en HVO-Querido. Naar verwachting start de bouw eind 2022 en kunnen de tijdelijke woonunits in 2023 worden opgeleverd.
Passantenpension Wenckebachweg vervangt het huidige Passantenpension Speelman, dat op zijn beurt weer de tussentijdse vervanging is van het voormalige Passantenpension Anton Struik. Van deze beide pensions was op voorhand duidelijk dat het om een tijdelijke oplossing zou gaan. Vandaar deze nieuwbouw.

De huidige kavel aan de Wenckebachweg 118

De huidige kavel aan de Wenckebachweg 118

Regio

Het Passantenpension aan de Wenckebachweg biedt een kans om een bijdrage te leveren aan woningen voor kwetsbare groepen. Door de ligging, Duivendrecht valt onder de gemeente Ouder-Amstel, sluit dit project aan bij de decentralisatie van de daklozenopvang. Niet alleen Amsterdam zorgt voor opvang en huisvesting, ook de regiogemeenten dragen hier aan bij.

Vijf locaties, één team

Een Passantenpension is een tijdelijke woonplek voor mensen uit kwetsbare doelgroepen. Het gaat om mensen die door financiële problemen hun huis zijn kwijtgeraakt, bijvoorbeeld door het verlies van hun baan of een scheiding. Zelfredzame dakloze mensen zonder complexe zorgvraag noemt men ook wel economisch daklozen.
HVO-Querido heeft vier Passantenpensions en een Passantenhotel. De begeleiding op deze vijf locaties wordt geboden door één team. De begeleiding is gericht op het voorbereiden naar zelfstandig wonen. Gasten worden gestimuleerd om zo snel mogelijk op eigen kracht reguliere woonruimte te vinden.

Wenckebachweg 118, impressie van het nieuwe pand

Wenckebachweg 118, impressie van het nieuwe pand

Uitbreiding capaciteit

HVO-Querido is de hoofdhuurder van de 93 woonunits voor eenpersoonshuishoudens aan de Wenckebachweg. Van deze units zijn er 63 voor de bewoners van de Speelman. Ook de overige 30 woonunits zetten we in voor de opvang van economisch daklozen uit Amsterdam en de regiogemeenten. De GGD bepaalt of mensen gebruik kunnen maken van deze opvang.

Passantenpension Wenckebachweg wordt een groene locatie

Passantenpension Wenckebachweg wordt een groene locatie

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.