Nieuws

Zoektochten naar de persoon en zijn kwaliteiten

Thessa de Langen werkt momenteel als persoonlijk begeleider bij HVO-Querido. Zij is nu vijftien jaar in dienst. ‘Het lijkt net alsof ik een beetje jarig ben,’ aldus Thessa in een terugblik in vogelvlucht.

Ze begon in het jaar 2000 bij Jonker, de toenmalige afdeling voor de huisvesting en begeleiding van vluchtelingen van HVO-Querido, als AMA-mentor (alleenstaande minderjarige asielzoeker). ‘Ik was toen met 22 jaar de jongste in het team, net klaar met mijn studie MWD. Ik begeleidde jongeren waarvan er sommigen mogelijk net zo oud als ik waren, zij het niet op papier. Vele jongeren van verschillende afkomst passeerden mijn werkend leven. Het meest bijzondere vond ik hun persoonlijke verhalen, waarover ze vaak weinig wilden vertellen. De meesten waren enorm gemotiveerd om te leren en dat gaf mij als mentor veel voldoening om met deze jongeren te werken. Met mijn maandabonnement reisde ik door de hele stad en heb veel activiteiten met deze jongeren ondernomen. Maar aan de vluchtelingenstroom kwam toentertijd een einde en de afdeling Jonker moest worden opgeheven. Collega’s gingen stuk voor stuk intern of extern verder, zo ook ik.

Thessa met alleenstaande minderjarige asielzoekers

Thessa met alleenstaande minderjarige asielzoekers

Indische buurt

Als snel kwam ik terecht bij het team Indische Buurt, dat mensen met een psychiatrische beperking begeleidt, zowel beschermd als begeleid zelfstandig wonend. Elke avond na de huisbezoeken schreven we de rapportages met de hand op in de persoonlijke dossiers. De gezamenlijke eetmomenten, kerstvieringen en groepsuitjes gaven mij de meeste energie. De mensen op een andere manier leren kennen, het isolement doorbreken en kwaliteiten ontdekken, heb ik als een succes ervaren. Ik begon een aantal uren per week mijn werk te combineren met het interventieteam, dat als doel had om huisuitzetting te voorkomen. Ik heb in een korte tijd heel veel gezien en geleerd.

thessa-in

Puzzel

Zo stapte ik op een dag bij een man zijn huis binnen aan de Eerste Atjehstraat. Ik trof een vervuilde woning aan, stapels ongeopende post en een gefrustreerde, zieke man in zijn stoel. Het winnen van vertrouwen, het opbouwen van een samenwerkingsrelatie en het aanpakken van zijn administratie, gaven mij als professional enorm veel energie. En het werkte; ik kon bij hem binnen komen, hij kon zijn verhaal kwijt en samen konden we zijn problemen aanpakken. Langzamerhand kwam zijn levensgeschiedenis aan de orde. Helaas bleek dat hij stervende was, alleen hij wist het nog niet. Het mooiste is dat hij zijn vervuilde woning kon opzeggen en mocht verhuizen naar een prachtig mooi appartement, met uitzicht over de stad. Het contact met familieleden herstelde zich en ik kon een stap achteruit doen. Hij heeft er niet lang van kunnen genieten, maar is wel rustig gestorven in het bijzijn van zijn familie. Ik werd uitgenodigd voor de uitvaart,  alwaar er veel mensen waren die afscheid van hem kwamen nemen. Ik heb veel herinneringen aan deze man overgehouden, omdat ik niet alleen als professional veel heb kunnen betekenen voor hem, maar ook zijn levenspuzzel heb kunnen afmaken.

Helaas werd het interventieteam opgeheven, en ik heb verder nog met veel plezier bij team Indische Buurt gewerkt. Op een gegeven moment heb ik vanwege persoonlijke omstandigheden de keuze gemaakt om wat meer regelmatiger te gaan werken, en zo kwam ik bij Begeleid Wonen Amsterdam, waarvan mijn team inmiddels verder gaat als het Ambulant team Psychiatrie.

Kennis en ervaring

Hier kon ik mijn opgedane kennis en ervaring veel meer toepassen. Elke keer als ik een nieuw dossier krijg, begint er weer een nieuw hoofdstuk, een zoektocht naar de persoon achter de cliënt en naar de kwaliteiten die iemand bezit. Wat ik leuk vind om te merken, is dat ik de mensen beter kan ‘lezen’, waardoor ik op een meer effectieve manier de mensen kan bejegenen en een samenwerkingsrelatie kan aangaan. Ik ervaar nog steeds de uitdaging in het werk, en kan ook erg genieten van de reeds bereikte successen.’

 

 

Reacties ( 1 )

  • Yvonne says:

    Ik wil graag wel Dat ze op die Manier Verder gaat Met nu wat ze nu doet want zij luisteren echt maar ook echt naar de Mensen maar ik heb wel af en toe Problemen Met het contact Dat ze wel zegt ik bel straks terug maar er Word niet terug gebeld

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *