Nieuws

Winteropvang in opbouw

Deze winter is er voor dak- en thuislozen in Amsterdam die geen onderdak kunnen vinden opnieuw vier maanden aaneen winteropvang, een gezamenlijke inspanning van de gemeente, het Leger des Heils en HVO-Querido. Deze opvang vindt plaats in een voormalige school aan de Nieuwe Looiersstraat en in een tentencomplex aan de Zekeringstraat.

Vanaf het gras op een terrein aan de Contactweg in het Westelijk Havengebied verrijst een tentencomplex, voorzien van een centrale eetzaal met aansluitend drie vleugels waar kan worden overnacht, twee voor mannen en een kleinere voor vrouwen. Met de bekende HVO-Querido spirit wordt er hard gewerkt om alles in gereedheid te brengen voor de opvang van 266 mensen van 1 december 2018 tot 1 april 2019.

Een deel van het team dat de winteropvang gaat bemannen, met in het midden teammanager Jolanda Verkuyl en zorgcoördinator Kevin Koenen.

Bijzonder

‘Het is een bijzondere opdracht om ditmaal, zonder bestaand pand, deze winteropvang te realiseren,’ aldus Anita Schaaij, directeur zorg van HVO-Querido. ‘Ik heb zeer veel waardering voor alle medewerkers, zowel van onze samenwerkingspartner het Leger des Heils als van HVO-Querido, die hun schouders hier weer met veel enthousiasme onder zetten.’

Shanti Changa

Klus

‘Het is een giga klus,’ aldus Shanti Changa, die als adviseur bij de facilitaire dienst van HVO-Querido de opbouw en inrichting van het tentencomplex coördineert. ‘Maar de mensen die hier straks komen, dat zijn de mensen waarvoor onze organisatie ooit is opgericht, mensen die nergens anders naartoe kunnen. Daar doe ik het graag voor.’

Slaapvertrekken aan de buitenkant

Toegang tot de winteropvang

Dak- en thuislozen die gebruik willen maken van winteropvang kunnen zich op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 14:00 en 16:00 uur aanmelden bij de Screeningsbalie Bijzondere Doelgroepen aan de Jan van Galenstraat 323, ingang B in Amsterdam. De GGD voert met iedereen een intakegesprek.

Winteropvang in aanbouw

Ook opvang voor honden van daklozen

Om te voorkomen dat dak- en thuislozen met een hond onder winterse weersomstandigheden buiten blijven, vangt de gemeente hun hond kosteloos op. HVO-Querido en het Leger des Heils hebben met Dierenopvangcentrum Amsterdam afgesproken dat zij de honden ophalen bij de winteropvang aan de Contactweg in Westpoort. De eigenaar van de hond overnacht in de winteropvang terwijl zijn hond in het asiel aan de Ookmeerweg verblijft.

Winteropvang locaties

Nieuwe Looiersstraat 49
Zekeringstraat 1a

Kijk op de website van de gemeente Amsterdam voor meer informatie over de winteropvang.

Shanti weet niet meer waar ze vandaan komen, maar deze stoeltjes verhuizen al jaren met de winteropvang mee, zo ook naar Westpoort.

 

 

 

Reacties ( 2 )

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *