Nieuws

Winterkoudeopvang start 29 januari

Op woensdag 29 januari gaat de winterkoudeopvang voor alle dak- en thuislozen in de G4 van start. Deze opvang is bedoeld voor alle dak- en thuislozen in Amsterdam die niet in staat zijn om alternatieven te vinden voor onderdak bij aanhoudende winterkoude.

Elk jaar bereidt de gemeente zich samen met de opvanginstellingen voor op de speciale opvang van daklozen bij extreme winterkoude. De GGD’ en van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) bepalen samen wanneer de winterkouderegeling ingaat.

Voor mensen die het nodig hebben

De winterkouderegeling is bedoeld voor mensen die het nodig hebben. Daartoe vindt een zorgvuldige screening plaats. Zodra de winterkouderegeling start, kunnen dak- en thuislozen zich melden. De GGD verzorgt samen met het Leger des Heils de centrale toegang tot de winterkoudeopvang. De GGD spreekt met iedereen en kijkt of mensen toch zelfredzaam zijn en zelf onderdak kunnen regelen. Daar wordt ook bekeken of mensen extra kwetsbaar zijn en speciale zorg nodig hebben. Als dat het geval is, worden zij niet verwezen naar de speciale locatie voor de tijdelijke winteropvang, maar naar reguliere opvang elders in de stad.

Tijdelijk extra opvang

In opdracht van de gemeente regelen de instellingen voor maatschappelijke opvang extra nachtopvang voor buitenslapers. Dit jaar heeft GGZ inGeest het pand van de voormalige Valeriuskliniek aan het Valeriusplein 9 aan de gemeente ter beschikking gesteld als de tijdelijke opvanglocatie voor de winterkoudeopvang. In november 2013 is de Valeriuskliniek verhuisd naar de Nieuwe Valerius aan de Amstelveenseweg (naast VUmc).
Het gebouw kan met minimale aanpassingen voor voldoende mensen tijdelijk onderdak bieden. Een ander voordeel is dat de benodigde faciliteiten al aanwezig zijn. GGZ inGeest zet het leegstaande gebouw graag in voor een maatschappelijk relevant doel. De gemeente Amsterdam heeft samen met HVO-Querido en het Leger des Heils het gebouw klaar gemaakt voor de opvang van circa 300 mensen. Het aantal bedden is gebaseerd op de ervaring van de vorige winterkoudeperiodes. Mochten toch meer slaapplekken nodig zijn, dan worden in bestaande opvanglocaties extra bedden geplaatst.
Vorige winter was de winterkouderegeling 76 dagen van kracht. Het jaar daarvoor zeventien dagen. Gemiddeld maakten vorig jaar zo’n 214 mensen per nacht gebruik van de winterkoudeopvang.

Winterkouderegeling

Als het volgens de landelijke richtlijnen van de GGD te koud wordt om buiten te slapen vanwege bevriezingsgevaar, gaat de winterkouderegeling in. De gemeente Amsterdam biedt dan extra slaapplekken voor dak- en thuislozen aan. De GGD’en in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) laten de winterkouderegeling gelijktijdig in werking gaan in deze bijzonder koude periodes. Bijvoorbeeld als de gevoelstemperatuur voor langere periode onder nul graden is. Zodra de winterkouderegeling gestart is, kunnen dak- en thuislozen zich aanmelden bij Werkplein West aan de Jan van Galenstraat 323, ingang B. De openingstijden zijn van 14.00 tot 16.00 uur. Als de temperatuur weer hoger wordt, eindigt de winterkouderegeling en dus ook de winterkoudeopvang.

Samenwerking

De winterkouderegeling is een samenwerking tussen de GGD’en van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De gemeente Amsterdam (GGD, WZS, stadsdeel Zuid, DWI), de MO-instellingen (HVO-Querido, Leger des Heils, De Volksbond en De Regenboog) en GGZ inGeest werken nauw samen. GGD doet de screening. HVO-Querido en Leger des Heils coördineren de opvang, die wordt uitgevoerd met vrijwilligers van alle MO-instellingen.

Kijk hier voor het factsheet winterkoudeopovang 2014 van de gemeente Amsterdam.

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *